A szombathelyi önkormányzat forradalmi lépést tett

szróbert-HCs • 2014. október 06., hétfő •
Csaknem hétmilliárd forintos támogatásban részesül tizenkét felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapnak köszönhetően – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyen a frisss.hu megtudta, hogy másfél milliárd forint konszolidációs támogatás jut a Nyugat-magyarországi Egyetemen történő felhasználásra. Erről vasárnap délután beszélt Hende Csaba honvédelmi miniszter, Palkovics László, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára és Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere.
A szombathelyi önkormányzat forradalmi lépést tett

Palkovics László államtitkár kiemelte: Csaknem hétmilliárd forintos támogatásban részesül tizenkét felsőoktatási intézmény a Felsőoktatási Struktúraátalakítási Alapnak köszönhetően. A támogatás legnagyobb része pedig a Nyugat-magyarországi Egyetemet érinti.

Az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkára hozzátette: az új struktúra unikális intézményt teremt. A duális képzés során a hallgató, az egyetem és a vállalat olyan háromoldalú szerződést teljesít, melyben mindegyik fél egyenértékű. Palkovics államtitkár a vállalati képzés négy területéről, az elméleti modulról, a gyakorlati képzésről (szerelés, fejlesztés, gyártás), a szociális kompetenciák megszerzéséről, és a tényleges projektmunkáról is szólt, de azt is megemlítette, hogy a kormány által létrehozott duális képzési központ azért jött létre, hogy a kisebb vállalatok számára is segítsen a lebonyolításban, a részvételben. A kutatás nagyon fontos elem, mondta, majd hozzátette azt is, hogy akkor lehet mindez hatékony, ha támogatást nyújtunk a kis-és közepes vállalatoknak. Ez pedig innovációs együttműködés is lehet.

A szombathelyi önkormányzat forradalmi lépést tett, hiszen innovatív, unikális és prioritást élvező képzést vett a szárnyai alá – zárta szavait az államtitkár, aki újságírói kérdésre – egyetértésben Hende Csaba honvédelmi miniszterrel, a kormány tagjával - azt is elárulta, hogy a gépészmérnök-képzésre szánt másfél milliárd forintos támogatás bőségesen fedezi azokat a felmerülő költséget, melyek a képzés beindításához szükségesek. A szombathelyi lesz a leginnovatívabb képzés és ez most ez élvez prioritást – fúzte hozzá.     

Hende Csaba országgyűlési képviselő azt nyomatékosította, hogy a gépészmérnök-képzés elindítása ezzel a támogatással pénzügyileg is megalapozottá vált.

Új perspektíva lesz ez a városnak, hiszen a jövőnket nagyon pozitívan befolyásolhatja. Régiónk munkahelyeit az ipar teremti meg, melyet az itt képzett mérnökök révén tudunk majd folyamatosan fejleszteni, megerősíteni. A gépészmérnök-képzést a kormány messzemenőkben támogatja, és nemcsak szavakkal, hanem tettekkel is. A város rengeteget nyer ezzel, hiszen mintegy 1 milliárd Euró új befektetést hozhat ez a városunknak a következő 10 esztendőben. Ennek érdekében pedig mintegy 500 gépészmérnököt a lehető legrövidebb időn belül ki kell képeznünk. Mindenki jól fog járni, és ezért nagyon örömteli mozzanat ez - mondta a miniszter. 

Puskás Tivadar polgármester a támogatás jelentőségét értékelve elmondta, hogy a műszaki képzés lehetősége konkretizálódott, az alulról jövő kezdeményezés pedig realizálódott Szombathelyen.

Az EPCOS új telephelye, az ipari park lehetőséget biztosít majd arra, hogy a hiányzó laboratóriumokat kiépítsük. Itt jöhetnek létre a képzés fizikai feltételei is, ahol további 230 munkaerőt tud majd alkalmazni az EPCOS. A struktúraváltás anyagi feltételei is megteremtődhetnek, így a korábbi legjobb képzési forma, a matematika-fizika tanárképzés is újra elindulhat majd.  

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére