Szürreális fotókon kelnek életre az alvási paralízis lidércnyomásai

NR/iso1200.com - Fotó: Nicolas Bruno via Instagram • 2017. május 18., csütörtök •
Mi pedig elmondjuk, mit kell tudni erről az állapotról.
Szürreális fotókon kelnek életre az alvási paralízis lidércnyomásai

A cikkben szereplő fotókat Nicolas Bruno készítette, aki évek óta alvási bénulásban szenved, ami azt jelenti, hogy ébren van, miközben a teste még alszik. Az állapot élénk rémálmokkal jár, hogy megbirkózzon a helyzettel, Nicolas szürreális képeken mutatja be a lidércnyomásait, ahol minden esetben önmagát helyezi az áldozat szerepébe.

Az alvási paralízis (alvási bénulás, alvásbénulás, alvásparalízis) alapvetően egy természetes folyamat, ami normál esetben a REM (gyors szemmozgás) fázisban következik be, miközben álmodunk. Ilyenkor a szervezet ideiglenesen lebénítja a vázizomzatunk, hogy megakadályozza az alvajárást és az alvabeszélést. Gond akkor van, ha ez a bénulásos fázis közvetlenül az elalvás előtt, vagy rögtön az ébredés után üt be.

Az alvásbénulást gyakran kíséri félelemérzet, hallucinációk, lidércnyomás esetleg testen kívüli élmény. Ilyenkor az érintett csak a szemét tudja mozgatni, lévén, hogy a jelenség többnyire REM fázshoz köthető. Előfordulhat egészséges embereknél, alvási rendellenességek (narkolepszia, katalepszia) esetén, a migrén tünete is lehet, egyes források szerint pedig az álom alatti alacsony vérnyomás is szerepel a kiváltó okok közt.

Az emberek közel 40 százaléka tapasztalja meg élete során ezt a kellemetlen állapotot, amikor ébredés után nem tud moccanni sem, és "szellemeket, lidérceket, boszorkányokat" lát. Ez azért lehet, mert a REM fázisban álmodunk, ezek a gyors szemmozgásos periódusok 5-15 percesek és nagyjából 90 percenként ismétlődnek.

Ha a REM atóniához kapcsolódó bénulás az elalvás előtt aktiválódik, akkor az alany teste már álomba merül, miközben ő maga még ébren van, ezt hívják hypnopog alvási bénulásnak. Amikor a paralízis ébredés után jelentkezik, akkor az érintett már ébren van, miközben a teste még nem, ez a hypnopompic alvási bénulás.

Az alvásparalízis időtartama rendkívül változó, lehet, hogy csak másodpercekig, percekig tart, de néha órák is eltelhetnek, mire az ember meg tud mozdulni. Ilyenkor nem ritka, hogy az érintett pánikba esik, és az ezt kísérő félelemérzethez még élénk hallucinációk is társulhatnak, ami igazán félelmetessé teszi az egészet.

 

 

 

 

 

 

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére