Szülésznő, dúla, bába – mi a különbség?

JZs • 2016. december 12., hétfő •
A kérdés, amire minden várandós keresi a választ, mi pedig most segítünk egy kicsit eligazodni a szakemberek között. Keresztes Kinga dúla alapképesítéssel is rendelkező szülésznő volt ebben a segítségünkre.
Szülésznő, dúla, bába – mi a különbség?

A szülést megelőzően a kismamának a várandós-gondozást végző szülész-nőgyógyásszal, és a védőnővel van kapcsolata.

A fő különbség az, hogy a szülésznő szülést vezethet, a dúla viszont csak szülést kísérhet. A dúlának nincsen kompetenciája szívhangot meghallgatni, a kismamát vizsgálni, ő inkább testi-lelki támogatást nyújt. A szülésznő figyelmét elsősorban nagy felelősséggel járó, szakmai döntéseknek szenteli, hiszen előfordulhat, hogy párhuzamosan hat vajúdó nőt kell felügyelnie.

Szombathelyen nincs olyan szülésznő, aki otthon szülést vállal. Aki mégis elhatározza magát emellett, annak Budapestről kell szakembert hívnia. Ő a - szülésznő képesítéssel kötelezően rendelkező – bába. Ennek azonban van egy szigorú törvényi háttere, hiszen nagyon komoly rizikót is hordoz magában. A teljesség igénye nélkül az ikerterhesség, nem fejvégű fekvésű magzat, 40 év feletti életkor és első szülés például kizáró ok. Természetesen ilyen esetekben, ha bármilyen komplikáció fellép, akkor a kórházban az otthon szülőt ugyanúgy ellátják.

De azok a kismamák, akik nem akarnak a kórházban maradni, akár választhatják az ambuláns szülést is. Ez azt jelenti, hogy bemegy, szakmai felügyelet mellett világra hozza a gyermeket, majd két óra múlva, 24 órán belül, vagy ahogy a baba és a mama állapota igényli, hazamehet. Ezt előzetesen meg kell beszélni a szülész-nőgyógyásszal, és kell egy befogadó nyilatkozat a gyermekorvostól. Az szülhet ambulánsan, akinek a házi gyermekorvosa aláír egy papírt, hogy ő onnantól kezdve az újszülöttet fokozottan figyeli.

Amúgy a klasszikus protokoll szerint spontán szülés esetén 3 éjszakát, császármetszés után 4 éjszakát tölt kórházban a baba és a mama – ha nincs olyan szövődmény, amely ennél hosszabb kezelést igényel. A forduló a 16 óra, aki ezután szül, az még egy napot benn kell, hogy töltsön. Erre a felügyeleti időre a babának egyebek mellett a kötelező védőoltások miatt van szüksége, amihez meg kell lennie a 72 órának. Az újdonsült anyukák esetén pedig szintén hasznosnak bizonyulhat a 24 órás orvosi felügyelet az első napokban.

közösség

további frisss

lap tetejére