Szombathelyi sportsikerek, sikeres szombathelyiek

Szita Róbert - Tóth Arnold • 2015. december 18., péntek •
Immár tizenkilencedik alkalommal díjazták a legjobb szombathelyi diák-, felnőtt-, és veterán sportolókat. Az Agora - Művelődési és Sportházban atléták, tornászok, úszók, labdarúgók, és kosárlabdázók is jutalomban részesültek.
Szombathelyi sportsikerek, sikeres szombathelyiek

Hagyománynak tekinthető, hogy Szombathely város és a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft. közös rendezvényen ismeri el a jelentős sikereket elért sportolókat, valamint felkészítőiket. A csütörtök esti esemény a szombathelyi sport igazi ünnepe volt, hiszen több mint száz elismerést adtak át a legjobb diák, felnőtt, veterán és speciális sportolóknak. A megjelentek között ott voltak Szombathely korábbi olimpiai érmesei, így Márkus Erzsébet, Szarka Zoltán, Hatos Gábor és Pars Krisztián is.  

Emlékezés és a legszebb pillanatok
Az ünnepség elején az idén elhunyt sportolókra - Szijártóné Kőszegi Bernadett röplabdázóra, Császár Tibor súlyemelőre, és Nagy Dezső labdarúgóra - emlékeztek, majd videó-összeállítást tekinthetett meg a közönség a legeredményesebb szombathelyi sportolók ez évi legemlékezetesebb pillanatairól. Azt láthatta a nagyérdemű, ahogy többek mellett Dévai Boglárka, Csillag Tünde, Pars Krisztián és Rapport Richárd a legjobbját mutatja a saját sportágában, de láthattuk a Viktória FC női labdarúgóit, és a Swietelsky-Haladás VSE futsal csapatát is. 

Műsor és köszöntő
Pogácsás Zsuzsanna musicalénekes rövid műsora után Puskás Tivadar polgármester mondott köszöntőt. 


Sikeres volt az elmúlt esztendő a sport szempontjából, hiszen atlétikában, birkózásban, labdarúgásban, és sakkban is az év sportolója szombathelyi, illetve vasi születésű sportoló lett – hangsúlyozta a város első embere, aki azt is hozzátette, hogy a sport a kitartásra, a megbecsülésre, a fair playre, a szorgalomra, a közösségi szellemre tanít, a legjobb sportolóink pedig igazi példaképek lettek a ma diáksága számára.


Olyan sportberuházások előtt állunk, melyek évtizedek óta nem voltak városunkban. Izgatottan várjuk, hogy a Haladás Sportkomplexum és a Fedett Uszoda rekonstrukciójával, valamint a Sugár úti atlétika pálya fejlesztésével még több világraszóló eredményt érhetnek el kiváló sportolóink – tette hozzá a polgármester. 

Puskás Tivadar arra emlékeztetett, hogy a hét közepén, a Magyar Olimpiai Bizottság 120 éves évfordulóján Horváth Vilmossal, a Dobó SE elnökével együtt vett részt, és arról beszélgettek, hogy milyen fantasztikus siker lenne, ha 2024-ben Budapest, illetve Magyarország lenne a helyszíne a nyári olimpiának. Szóba került az is, hogy a szombathelyi multifunkciós sportkomplexum is helyet adhat olimpiai sporteseménynek. 

Díjazottak
A díjátadás során először a Szabadidősport Szövetség idei jutalmazottjait szólították a színpadra. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök és Gerencsér Tibor, a Szombathelyi Szabadidősport szövetség elnöke az egyes szakágak, így az asztalitenisz, a labdarúgás, darts a lövészet, a korcsolya, a röplabda, a sakk, a sí, a teke, és a tenisz sportágak népszerűsítésében kiemelkedő munkát végző sportolókat és sportvezetők munkáját ismerték el. 
Ezt követően a szombathelyi diáksport-bizottság díjazottjai is megkapták elismeréseiket. A jutalmazottak között Váradiné Szarka Ildikót, Boros Andrást, Szalai Jánost, Gáspár Kálmánt, Geröly Zsoltot, Kovács Lászlót, Fancsali Ferencet, Döbörhegyiné Hajnal Editet, Szarka Zsuzsannát, Juhász Lászlót, Takács Krisztinát, Borsodi Gábort, Bolfert Erikát, Kunecz Árpádot, Kollerics Barnabást, Vadász Gábort, Havasiné Varga Ildikót, és Horváth Emerenciát is köszöntötte Lendvai Ferenc tanácsnok és Varga Jenő bizottsági elnök. 

Ezt követően az igazgatói plakettet adták át, melyet idén dr. Kovács Péterné, a Derkovits Gyula Általános Iskola igazgatója érdemelt ki. 
Söre Péter BMX világbajnok bemutatója után a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola torna szakosztályát, aztán a legjobb csapatokat, így a Falco NB I-ben 6. helyezést elért kosárlabda-csapatát, a Swietelsky-Haladás VSE 3. helyezett futsal-, a Haladás VSE ugyancsak bronzérmes sakk-, valamint a Viktória Trend-Optika FC 5. helyezést elért női focicsapatát jutalmazták. 

Ezután a veteránokat, majd a speciális sportolókat is díjazták. Ekkor kapott jutalmat Bodorkós Tamásné (atlétika), Kajáry Tibor (súlyemelés), Fábián Zoltán és Lezsák Balázs (atlétika), valamint Sákovics Péter (racketlon). A speciális sportolók között Temesvári Zsoltot, a szkander Európa-bajnokságon 2. helyezést elért versenyzőt köszöntötte Koczka Tibor alpolgármestert.

A nem olimpiai sportágakban sikereket elértek között a kick-boksz (Perfect Change-Metex'05 Controll SE) és a sakk legjobbjait jutalmazták.  

 

A díjátadás közben egy félautomata defibrillátort adott át Puskás Tivadar polgármester Parais Istvánnak, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ igazgatójának. 

A világversenyeken legjobb eredményeket elért szombathelyi sportolók közül Dévai Boglárka (torna), Bartha Márton (úszás), Juhász Lilla, és Jagodics Dennis (atlétika), Wittmann Kristóf, ifj. Veréb István és Ligeti Dániel (birkózás), Gyűrűs Barbara, Bazsó Bianka és Baranyai János (súlyemelés), a szombathelyi vívóakadémia legjobbjai, Bakos Dávid, és Bende Bence, a Dobó SE legjobbjai, Pars Krisztián, Gyurátz Réka, Halász Bence, Németh Eszter, Szentivánszky Péter, és Varga Donát teljesítményét jutalmazták.

A városi elismerések
A Pünkösthy Csaba-díjat Kivés István, a SzoEse edzője, az egyetemi sportcsarnok vezetője érdemelte ki. Ezt a díjat egyébként minden évben az a sportvezető kaphatja meg, aki az utánpótlás és a versenysport, illetve a szabadidő sport területén több éven át kiemelkedő teljesítményt végzett.


Az idei Unger József-díjas Grénus Gabriella, a Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára lett. Ezt díjat, melyet az egykori kiváló testnevelőről neveztek el, az a pedagógus kaphatja meg, aki az iskolai testnevelés és diáksport területén több éven át kiemelkedő szakmai tevékenységet végzett. 


A Szombathely Sportjáért életműdíjat Halmosi Zoltán, a Haladás egykori labdarúgója, 11-szeres válogatott vehette át.  

A sport támogatásáért díjat pedig Bánfi Péter, az evangélikus egyház elkötelezett tagja, cégtulajdonos érdemelte ki, ő évről-évre több sportágat, illetve sportolót is támogat. 

A gálát Pogácsás Zsuzsanna műsora zárta, aki az Abigél című musicalből a Karácsonyi dalt adta elő. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére