Szombathelyen jó nyugdíjasnak lenni!

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. szeptember 29., péntek •
A kormány rengeteget tett, számos életminőség-javító intézkedést hozott az elmúlt két kormányzati ciklusban az idős emberek érdekében – ezekkel a szavakkal köszöntötte Hende Csaba országgyűlési képviselő a szombathelyi időseket.
Szombathelyen jó nyugdíjasnak lenni!

Az ENSZ Közgyűlés határozata 1991-ben nyilvánította október 1-jét az Idősek Világnapjává. Vas megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége Képviselete ugyanettől az évtől rendezi meg Szombathelyen az idősek napi ünnepségét. 

A pénteki ünnepi eseményen Dancs István, Vas megye és Szombathely Megyei Jogú Város Nyugdíjas Szövetsége Képviselete elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd gratulált Hende Csaba országgyűlési képviselőnek abból az alkalomból, hogy jövő hét elején beiktatják az Országgyűlés alelnökének, a törvényalkotási bizottság elnökének. Dancs István azt kérte, hogy Hende Csaba továbbra is ekkora elánnal végezze a szombathelyiek ügyeinek képviseletét.  

A térség országgyűlési képviselője beszédében arra emlékeztetett, hogy az őszi napnak is van ereje, és nem véletlen, hogy bölcs eleink az idősek világnapjának október 1-jét jelölték ki. Ezután egy régi magyar közmondást idézett, miszerint Szent György napján mindenki lehet pásztor, de Szent Mihály napján csak az, aki elszámol. 
Hozzátette, hogy a 8 éves kormányzati ciklus vége felé tartva kijelenthető, hogy a múlt a jobb oldalt igazolja, majd összesen 7 pontba szedve azt hangsúlyozta, hogy mit tett a kormány a nyugdíjasok érdekében. 

2010 óta összesen 23%-kal nőtt a nyugdíjak összege. Működik a ,,Nők 40” program, amivel 200 ezer hölgy vonulhatott teljes értékű nyugdíjba. A kormány garantálta a nyugdíjas emberek ingyenes tömegközlekedését. A növekvő gyógyszertámogatás miatt több mint 1000 gyógyszer ára csökkent, 80 pedig több mint 50%-kal mérséklődött. A rezsicsökkentés rengeteg tételre kiterjedt, hiteles elszámolás szerint egy nyugdíjas akár 100 ezer forintot is megtakaríthat évente. Az alapvető élelmiszerek áfáját 5%-ra csökkentettük. Végül pedig megkezdhették működésüket az önkéntes nyugdíjas szövetkezetek, ahol az szja megfizetésével extra jövedelemhez jutnak azok, akiknek még időskorban is van munkakedvük – sorolta az életminőségjavító intézkedéseket az országgyűlési képviselő, majd a jövőről való igérgetést meghagyta másoknak. 

Harangozó Bertalan kormánymegbízott köszöntőjében elmondta, hogy joggal érdemel a társadalom egésze részéről az idős korosztály nagyrabecsülést. 

Csak a küzdelmes évek során lehet felhalmozni bölcsességet és tapasztalatot, ezért arra kérem az időseket, hogy a megszerzett bölcsességel gazdagon éljenek és osszák meg azt, főleg a családjaik irányába. Az élet küzdelme van akkora tapasztalati bölcseleti kincs, ami ráfér a 21. századi új generációkra is – fogalmazott a kormánymegbízott.   

Marton Ferenc, a Vas megyei Közgyűlés alelnöke is tisztelettel köszöntötte a megjelent időseket.  

A generációk csak egymás munkáját, támogatva tudnak előrehaladni, az idősek a speciális élethelyzetük miatt fokozott gondoskodást igényelnek. Itt van feladata mindenkinek, a társadalomnak, az államnak, a kormánynak és az önkormányzatoknak. Vas megye Közgyűlése is szükségesnek tartja a nyugdíjasok aktivizálását – fűzte hozzá az alelnök.

Puskás Tivadar polgármester pedig úgy fogalmazott, hogy ,,mindig öröm szólni azokhoz, akik munkájukkal, szorgalmukkal megalapozták a jelent.” 

A Földön mintegy 7,5 milliárd ember él, a 60 év felettiek száma 600 millió. Nálunk, Magyarországon minden 5. ember 60 év feletti, Szombathely 78 ezernyi lakosságábólpedig 23 ezer, azaz kb. minden negyedik polgár a 60 év feletti. Ezért Szombathelyen a kormányzati intézkedéseken kívül is segítjük az idős korosztályt. Az Idősügyi Tanácsunkban sok minden eldől, a kérésekre hallgat a városvezetés. A házi jelzőrendszeres segítségnyújtás, a demens-ellátás, de a 2012-ben elindított aktív idős mozgalom (kirándulás, főzés, sport, koncert) is sikeres, a Segítő Kezek program pedig a 80 év felettiek mindennapos támogatására, a magány oldására szolgál, szóval összességében Szombathelyen jó nyugdíjasnak lenni – fogalmazott a polgármester.   

Ezt követően Némethné Jankovics Györgyi, a magyar nyugdíjasok elnöke mondott ünnepi beszédet. 

Minden politikai tényezővel, amely bennünket partnernek tekint, azzal mi készen állunk felvenni a kapcsolatot. Ott kell lennünk minden egyeztetésen, ahol rólunk esik szó – hangsúlyozta az elnök asszony, majd hozzátette, hogy az időseknek példát kell adni annak ellenére is, hogy egyre kevésbé tiszteli a társadalom a nyugdíjas korosztály tagjait.
Az édekvédő kiemelte a szombathelyi Aranykorúak által létrehozott értéket, de arról is elismerően szólt, hogy a vasiak az országban másodikként hozták létre a nyugdíjas szövetkezetet.    

Az ünnepségen kitüntetéseket adtak át a kiemelkedő tevékenységet végző nyugdíjasoknak, így Vas megye Közgyűlésének elnökének emlékplaketjét vehette át dr. Érsek Károlyné, Kocsis Zsigmond, dr. Horváth László és Langer Tivadarné is.   

Idősek az Idősekért díjat kapta Lasch Béla, a Vasi Honvéd Bajtársi Egyesület elnöke, valamint Talabér Lászlóné, a Vakok és Gyengénlátok Egyesületének pártoló tagja. Az elismeréseket Puskás Tivadar polgármester adta át.  

Az esemény házigazdájaként tevékenykedő, sokak által kedvelt Kovács Ferencné ezúttal a helyi nyugdíjas szervezet kitüntetését érdemelte ki. Az elismerést Dancs István elnök nyújtotta át. Ezt az elismerést vehette át Tóth Zoltánné, Szabó Józsefné, Sinkó Páln és Gaál Pál is.  

Ezután ünnepi műsorral köszöntötték az időseket. 
 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére