Szombathelyen is szálltak a világító lufik az eltűnt gyerekekért

frisss.hu, ezerlampasejszakaja Fotó: Hornyák Emőke • 2016. május 30., hétfő •
Országszerte tizenkét helyszínen 4000 eltűnt gyerekért emelkedtek magasba a lufik.
Szombathelyen is szálltak a világító lufik az eltűnt gyerekekért

Szombathely évek óta egyik helyszíne az Ezer Lámpás Éjszakájának, aminek a célja, hogy felhívják a figyelmet, mennyien tűnnek el nyomtalanul ma Magyarországon. Míg 2010-ben körülbelül 11 000 fiatalkorú eltűnését jelentették be hazánkban, 2015-ben ez a szám megközelítette a 17 000 főt. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon egy kisebb város lakosságának megfelelő gyermek- és fiatalkorú tűnik el otthonról és a környezetéből minden évben. Jelentős azoknak “csellengőknek” a száma, akik csupán néhány napra vagy hétre fordítanak hátat környezetüknek, majd hazatérnek. Ugyanakkor évi 80-100 gyermek nyomtalanul tűnik el, és a nyomozóhatóság 1 év után sem tudja megmondani, hogy mi történt velük, hol vannak.

A jelenség hátterében számos ok húzódik meg: például családon belüli erőszak, szexuális, fizikai és pszichés agresszió, bántalmazás. A fiatalkorúak azonban sok esetben figyelmeztetésként, figyelemfelhívásként szöknek el. Minden eltűnt, elszökött fiatalkorúra rengeteg veszély leselkedik.

Az Ezer Lámpás Éjszakája civil kezdeményezést 2011-ben indították el azzal a céllal, hogy felhívják a társadalom figyelmét a gyermekeltűnések aggasztó jelenségére. A program a nemzetközileg is bejegyzett Eltűnt Gyermekek Világnapjához (május 25.) kapcsolódik. Cél, hogy segítséget nyújtsanak az eltűnt gyermekek minél hatékonyabb felkutatásában és felhívjuk a figyelmet a preventív intézkedések fontosságára. A program részeként meghonosítottuk a tejesdoboz akciót, aminek segítségével több tucat fiatalkorút sikerült megtalálniuk, és hozzájárultunk a jelenséggel összefüggő párbeszéd elindításához.

Szombathelyen is a városi gyermeknappal összekapcsolódva, jótékonysági koncertekkel, sztárfellépőkkel várjuk az érdeklődőket. A Történelmi Témaparkban Benji, Bihal Roland&Crew, Bozsek Márk és zenekara, valamint a Sugarloaf léptek fel. Majd fél 10-kor egyszerre minden városban felemelkedtek a ledes lufik, hogy minden elveszett gyerek hazataláljon. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére