Szombathelyen is hiány van a kötelező oltásból

Szerző: JZS - Fotó: life.hu • 2017. július 27., csütörtök •
A probléma országos, de csak átmeneti.
Szombathelyen is hiány van a kötelező oltásból

Egy olvasónk számolt be nekünk arról, hogy 4 hónapos kislányának az egyik szombathelyi gyermekorvosi rendelőben nem tudják beadni az előre tervezett időpontban a kötelező oltást. A fennakadás hátteréről Dr. Stánitz Éva megyei tisztifőorvost kérdeztük meg.
 
A kialakult helyzet pontosan mely vakcinákat érinti?

A kérdéses oltóanyag a Pentaxim nevű, öt komponensű oltóanyag, amelyet 2, 3, 4 és 18 hónapos korban kell a csecsemőknek beadni. 
 
Tudomása szerint mi okozta a hiányt?

A legutóbbi július 10-i kiszállításkor az igényelt oltóanyagnál kevesebb érkezett. Nem csak Vas megyében, illetve Szombathelyen, hanem minden megyében van csúszás az oltóanyag kiszállításában. A jövő hét folyamán mindenhová megérkezik az igényelt oltóanyag teljes mennyisége.

Fotó: Bodorkós Máté


 A későbbi beoltás okoz-e bármilyen problémát a csecsemőknél?

Az 7-10 napos csúszás nem jelent veszélyt a gyermekekre nézve. Értesülésünk szerint hasonló logisztikai fennakadásra  a jövőben nem kell számítani. 
 
Mikorra várható, hogy a helyzet megoldódik, hogy az oltóanyag megérkezik a gyermekorvosokhoz, és beadhatóvá válik?

Az oltóanyag  megyébe érkezésekor az elmaradt oltóanyag azonnal kiszállításra kerül az oltó orvosokhoz.  Amint a vakcina megérkezik az orvoshoz, a védőnő azonnal egyeztetheti az oltás időpontját az elmaradt oltások beadásához.
 
Tudomásunk szerint több gyermekorvos és védőnő is szabadságát tölti ezekben a hetekben, de minden szakember azonnal felveszi a kapcsolatot az érintettekkel, amint az oltás beadása lehetséges.

A Pentaxim beadásának célja, hogy - kéthónapos kortól alkalmazva – védelmet nyújtson a gyermek szervezetében a torokgyík, a merevgörcs, a szamárköhögés, a járványos gyermekbénulás, valamint a gennyes agyhártyagyulladás ellen.

Az oltást követő napokban a csecsemőknél nyűgösség, hőemelkedés, láz, az oltás helyén piros duzzanat, esetleg hasmenés jelentkezhet.
 

közösség

további frisss

lap tetejére