Szombathely víztornya a környék legmenőbb kilátója lesz!

frisss.hu Fotó: Bodorkós Máté, Hornyák Emőke • 2017. április 21., péntek •
Hamarosan látogathatóvá válik a Víztorony, megújul a Kresz-Park és még kávézó is nyílik.
Szombathely víztornya a környék legmenőbb kilátója lesz!

Korábban már beszámoltunk róla, hogy tervben van a szombathelyi víztorony felújítása, most Sátory Károly képviselő a Frisssnek mondta el először a jó hírt: hamarosan kilátó lehet a víztoronyból. Persze a közgyűlésnek is meg kell szavaznia még jövő csütörtökön.
 
Pályázati forrásból, 500 millió forintból újulna meg a víztorony kívülről, belülről. Sátory Károly elmondta, hogy a siófoki és a debreceni víztorony példáját vették alapul, és az utóbbi mellett döntöttek, amit nemrég szintén felújítottak és kilátóként üzemel. Így a mi víztornyunkat is eredeti állapotában újítanák fel, ahonnan nappal páratlan kilátás nyílik majd a városa. Az érdeklődők megnézhetnék, milyen egy víztorony belülről és hogyan működhetett valaha, az egyébként még most is üzemképes létesítmény. A földszinti galérián kapna helyet a víztorony történetét, működését bemutató kiállítás, de itt lehetne kialakítani egy kis szuvenír boltot is.  A kupolatérben kiállítást terveznek, melynek meghatározó témája Szombathely bemutatása. A kiállítótérből jutnánk a víztorony legfelső szintjén található kilátóba, ahol elénk tárul Szombathely és környékének gyönyörű látképe.


 
A Víztorony vasbeton tartószerkezettel és vasbeton víztározó medencével 1926-ban épült, 1978 óta nem használja a város így ráfér majd a felújítás. A statikai szakvélemény alapján a toronybejárat feletti oszlopos párkányzat megrepedt, kisebb-nagyobb darabok hullanak le róla, a bal oldali pillérlap megsüllyedt, az épület körüli faltőjárda állapota kritikus, a betonelemek megsüllyedtek és eltávolodtak a falazattól, sőt az aláázás következtében a földszinti padlózat is megsüllyedt. A felújítás során az állagmegőrzésen túlmenően a Víztorony teljes felújítása is megtörténik.


 
Sátory Károly hozzátette, a fejlesztéshez kapcsolódóan a Kresz-Parkban található jelenlegi kölcsönző épületét a tervek szerint elbontanák, helyére új, kétszintes létesítményt húznának fel. Az épület alsó szintjén kávézó kapna helyet, hangulatos terasszal. Itt alakítanák ki a Kresz -Park kerékpárjainak, gokartjainak és egyéb eszközeinek tárolására alkalmas helyiséget is. Az új létesítmény emeleti részén interaktív kiállító, Kresz oktató terem és előadóterem kerül kialakításra, mely lehetőséget biztosít előadássorozatok, programok lebonyolítására,
állandó és időszakos tárlatok bemutatására. A fejlesztés részeként megújul a Kresz-Park útburkolata és új utcabútorok is kihelyezésre kerülnek.


 
A megvalósítás előkészítése még idén elkezdődhet és bízunk benne, hogy mielőbb megújulhat Szombathely egyik legszebb parkja, és megcsodálhatjuk városunkat az újjávarázsolt szombathelyi kilátó tetejéről.  

közösség

további frisss

lap tetejére