Szerelem első húzásra?

Tóth Eszter, fotó: szeretlekmagyarorszag.hu • 2016. június 29., szerda •
Avagy mit érnek valójában a társkereső alkalmazások?
Szerelem első húzásra?

Napjainkban a társkeresés egy merőben új formát öltött, már nem csak szórakozóhelyeken, az utcán vagy fizetős weboldalakon ismerkedhetünk, hanem a mobilunk segítségével, borzalmasan lebutított alkalmazásokon keresztül is. Tetszik a fotója? Igen, akkor húzd jobbra. Nem? Akkor balra. Ennyin múlik, hogy az illetővel lesz-e további kontaktus vagy sem. Ez lenne a párra találás jövője? Huszonéves fiatalokat kérdeztem meg arról, hogy szerintük ezek az alkalmazások megkönnyítik-e az ismerkedést.

A felhasználók táborába sok olyan tartozik, aki csak kíváncsiságból vagy poénból regisztrált valamelyik oldalra. Marci, Dani és Kitti is ezek közé tartozik.

„Én csak poénból regisztráltam az egyikre, nem gondoltam, hogy itt fogom megtalálni életem szerelmét. De új embereket megismerni mindenképp jó. Nekem nem sikerült komolyabb kapcsolatot létesíteni, de tudok olyanokról, akiknek ez összejött. Szóval nem lehetetlen a dolog.”

Dani egész közelről megtapasztalta a sikeres ismerkedést, noha ő nem, de unokatestvére talált párt magának az applikáció segítségével. „Unokatesóm ott jött össze a barátnőjével, most házasodnak, úgyhogy ez jól sikerült. Volt az ismerősi körben egy másik ilyen pár is, mondjuk ők csak egy hónapig bírták együtt.” Kitti nem ismer olyanokat, akiknek itt indult volna a kapcsolata és ő maga sem érzett késztetést arra, hogy bárkivel is komolyabban megismerkedjen. „Volt olyan, hogy beszélgettünk, szimpatikus volt a srác, sőt találkozó is lett a dologból, de aztán semmi több. Valahogy az egészet olyan erőltetettnek érzem, egyik fél sem tudja igazán, hogy mit is szeretne. Olyan, mintha a másiktól várná el mindenki, hogy döntsön a dologról, ha meg nem jön össze, úgy is jól van, majd keres mást. De nem csalódtam sosem, nem itt akarom megtalálni a nagybetűs szerelmet.”

Éva viszont igenis csalódott. Habár a hagyományos modell híve, mégis beregisztrált, de sokáig nem tartott a lelkesedése. Szerinte az, hogy egy férfi egy alkalmazáson keresztül kinyilvánítja, hogy tetszenek neki a kiszemelt hölgy pucsítós képei, nem normális ismerkedés.

„Ez a ’tetszel, megtörténik, aminek meg kell és utána mutatkozok be, hogy Sanyi vagy Mari vagyok’- stílus már eleve nem a tartósságra megy.

Ha véletlenül össze is jönnek, biztos, hogy valamelyik megcsalja a másikat. Főleg a pasi, mert igenis bennük van a vadászösztön, főleg így, hogy nem volt kihívás magában a vadászatban. Így könnyű ismerkedni, az tény, de újra és újra fogja keresni a kihívásokat a pasi. Ez nem lehet tartós hosszútávon.”

Robi tapasztalatai inkább arra mutatnak rá, hogy a mi a különbség a valóban párkereső weboldalak és az ilyesféle alkalmazások között.

„Véleményem szerint ez az alkalmazás nem párkereső, hanem numerakereső. Oda-vissza szkenner, amelyik megmutatja, hogy a körzetemben ki lenne velem szívesen.

Ami vicces, hogy nem azért lett numerakereső, mert ez a funkciója, hanem azért, mert az emberek és ok-okozati alapon a média tette azzá. A felhasználók zöme numerát keresett és ezt kapta fel az ezt a témát feldolgozó sajtó is. Ez persze nem jelenti azt, hogy most mindenkinek így kellene használnia, vagy ne születnének belőle komoly kapcsolatok, de én úgy vélem, pont a visszhangja miatt a veled szemben ülő másik fél, akit "tetszikeltél", valószínű, hogy titkon egy napvégi jó és mély egyéjszakás együttlétben reménykedik.”

Persze vannak olyanok is, akiket teljesen hidegen hagy a dolog. Dia és Tamás azok közé tartozik, akiknek még nem volt szerencséje az efféle alkalmazásokhoz, de nem is bánják. „Életemben nem volt hozzá közöm, és nem is lesz, az ismerőseim sem használják. Legalábbis nem reklámozzák. Nagyjából tudom, mire való, de ennyi” – kezdte Dia. „Néha én érzem magam csodabogárnak” – folytatta Tamás. – „Mert én sosem használtam és a környezetemben sem tudok senkiről, aki így keresne párt. Nekünk valahogy megy enélkül is.”

A rossz hírek és a negatív visszhangok ellenére az ilyesfajta alkalmazások népszerűsége töretlen és egyre elterjedtebb az efféle ismerkedés a fiatalok körében. Egyszerű, gyors és nem igényel különösebb energiabefektetést. Ez is olyan, mint bármilyen más termék, amíg van kereslet, meglesz a kínálat is. 

közösség

további frisss

lap tetejére