Szent Quirin vértanú példája ma is inspirálja az embereket

Szerző:Frisss.hu Fotó:Hornyák Emőke • 2016. szeptember 20., kedd •
Könyvbemutatón jártunk az ŐrvidékHázban.
Szent Quirin vértanú példája ma is inspirálja az embereket

Hétfő délután mutatták be a szombathelyi ŐrvidékHázban, a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában a Hit és Hatalom, Szent Quirin püspök vértanúsága Savariában című kötetet. 

A vendégeket elsőként Ágh Péter, országgyűlési képviselő köszöntötte és beszélt arról, hogy Szent Quirin olyan meghatározó személyiség, aki még 1700 év távlatából is képes arra, hogy megváltoztassa az emberek életét. Mint mondta, az övére is nagy hatással volt. A képviselő felidézte, hogy családjával 1994-ben költöztek Szombathelyre. Itt ismerkedett meg a szaléziak révén a szent életével, akinek a példája inspirálta arra, hogy a politikai pályára lépjen.

"Márton hitének megerősödésében nagy szerepet játszott, hogy Szombathelyen ekkor már volt egy keresztény közösség, ami tisztelte Szent Quirint, aki a hitéért szenvedett vértanúhalált. Az ő példája arra is figyelmeztet minket - amikor számost kihívás éri a keresztény vallást -, hogy a hitért most is igen komoly áldozatot kell vállalni. Ne felejtsük el, hogy a világon a legüldözöttebb vallás ma is a kereszténység. Nem véletlen az, hogy a magyar kormány egy keresztény üldözésekért felelős államtitkárságot hozott létre" - mondta el.  


Ezután Puskás Tivadar polgármester kapott szót.

"Mi szombathelyiek gazdagok vagyunk, hiszen keressünk még egy olyan várost az országban, ahol született egy szent, illetve ahol vértanúságot szenvedett valaki. 1700 éve itt született Szent Márton, 1713 éve pedig itt szenvedett vértanúhalált Szent Quirin, aki nem véletlenül került Savariába. Ennek az egyik oka az volt, hogy itt működött olyan elöljáróság, ahol az akkori főben járó bűnt  - a keresztény hit gyakorlását - hivatalosan is el lehetett ítélni, valamint ezen a helyen volt olyan katolikus közösség, akinek az elrettentő példát kellett mutatni. De ebben nem jártak sikerrel,  hiszen az elmúlt 1700 év azt bizonyítja, hogy Szent Márton mellett Szent Quirin hagyatékát, példáját és példamutatását azóta is folyamatosan e településen őrzik és továbbviszik" - mondta el.

Csány Péter, szombathelyi Szent Kvirin Szalézi Plébánia és Rendház igazgató-plébánosa beszélt arról, hogy a szaléziak nagyon gazdagon hagyták meg a korabeli létüket meghatározó dokumentumokat. Ezek között szerepel az is, hogy egyik letelepedési pontunk az, hogy Mikes János püspök kimondottan rájuk bízta a vértanú megfakult tiszteletének felélesztését.

Dr. Hoós Tibor, a könyv szerzője beszélt arról, hogy szeretett volna valami helytörténeti dolgot adni a városnak, így tavaly izgalommal állt neki a kutatómunkának, ami során rengeteg segítséget kapott a helyi történészektől és szaléziaktól is. A könyv nem csak a szent életével kapcsolatos tudományos tényekre épül, hanem nagy szerepet kapnak benne azok a legendák is, amik ma is körüllengik Quirinius alakját.

A szerzőtől azt is megtudtuk, hogy a Hit és hatalom eredetileg színpadi műként lett megírva, de ez  - ahogy haladt a történelmi kutatás - idővel átformálódott. Viszont a színdarabot sem szeretnék elrejteni a közönség elől, már komoly tervek vannak a darab debütálásával kapcsolatban.  

Hoós Tibornak egyébként  más történetek is sorakoznak otthon a fiókjában, írt például egy komédiát Savaria kocsmatöltelékei címmel, de tervben van egy Ovidius életéről szóló történet megírása is.  

A kötet a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg, Farkas Csaba a rendezvény szervezője, az ŐrvidékHáz igazgatója elmondta lapunknak, a könyvkiadó mindig is fontosnak tarotta az értékteremtő és minőségi munkát, ez a könyv is ezt tükrözi. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére