Szent Márton szellemisége a modern jogalkalmazásban is irányt mutat

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2016. szeptember 16., péntek •
Jogász konferenciát tartottak a szombathelyi Martineumban.
Szent Márton szellemisége a modern jogalkalmazásban is irányt mutat

Pénteken, egynapos konferenciára gyűltek össze a szombathelyi Martineum Felnőttképző Akadémián Magyarország jogászai és bírái. A "Humánum és méltányosság a munkaügyi és a közigazgatási jogalkalmazásban" a Szent Mártonhoz köthető példamutatást igyekszik átültetni a modern jogalkalmazásba.

"Amikor az erkölcsösség, alázat, humánum kérdésköre kerül előtérbe, nem egy elszigetelt emberi méltóság kérdésköre, ez nem egy példa nélküli jelenség. Sőt, napjaink aktuális problémái, kérdései, hogy vajon ezen a szinten vagyunk-e, hogy megfelelő, olyan erkölcsi magaslatokon tudunk-e lenni európai szinten is, amely ezeket a sokat emlegetett keresztény gyökereket képviselik, és hogyan néznek ki ezek szűkebb hazánkban és Európában." - mondta megnyitó beszédében dr. Szőke Zoltán kollégiumvezető.

A keresztény gyökerek az európai jogalkotásban még élnek, hiszen a humánum és méltányosság léte mind-mind a vallási tanításokból eredeztethető. "Alattad a föld, fölötted az ég, benned a létra.", ahogy azt Weöres Sándor is írta A teljesség felé című versében.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére