Szent Márton nyomában: gazdag lesz az idei programkínálat

Szita Róbert - Hornyák Emőke • 2016. január 15., péntek •
Egykori Szent Márton templomok helyeinek megjelölése, a szent lábnyomának elhelyezése, emlékhelyek avatása, de határokon túlívelő kulturális és tematikus utak is szerepelnek a 2016-os emlékév programjában – hangzott el a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa által pénteken, a Vas Megyei Levéltár konferencia termében tartott sajtótájékoztatón.
Szent Márton nyomában: gazdag lesz az idei programkínálat

Megtudtuk, hogy a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz novemberben újabb ország (Luxemburg) és újabb régió (Belgium, Flandria) csatlakozott. Az immár 10 országot érintő „hálózat”  soros elnökségét 2016-ban az útvonal magyar szervezete, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa tölti be, melynek legfőbb partnere a Szent Márton programiroda. 

Az is kiderült a pénteki tájékoztatón, hogy szeptember 29-október 1 között Szombathelyen kerül sor arra a közgyűlésre és a hozzá kapcsolódó konferenciára, mely a Szent Márton kultusszal összefüggő, a határokon túl ívelő kulturális utakról, tematikus utakról, örökségi utakról szóló nemzetközi rendezvény lesz. 

Orbán Róberttől, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa elnökétől a frisss.hu azt is megtudta, hogy a Szent Márton Európai Kulturális Útvonalhoz kapcsolódva több fontosabb esemény is lesz a jubileumi évben. A nyílt túrák mellett – a többi között – sor kerül a Szent Márton nevét viselő települések közép-európai találkozójára, de emlékhelyek avatására is, emellett olyan program is lesz, amelyen bárki végigjárhatja a magyarországi Szent Márton utat.  

Feiszt György a kiemelt programok között említette a júliusi, a szív alakú sírköveiről híres Balatonudvariban megrendezendő Szent Márton lábnyom-elhelyezést, mely immár a negyedik lábnyom-elhelyezés lesz a mai Magyarország területén, ahol ezzel mintegy százra emelkedik a Szent Márton kultuszhelyek száma.  

A sajtótájékoztatón elhangzott az a felhívás, melyet az elpusztult Szent Márton templomok helyének megjelölése miatt fogalmaztak meg. Ezzel kapcsolatos hír, hogy a keszthelyi és a Jánosháza közeli, a török időkben, a középkorban elpusztult Varsány nevű település mellett, az egykori Szent Márton templomok helyén is emlékköveket helyeznek majd el. Ehhez keresnek támogatókat. Érdekesség, hogy Magyarországon mintegy 40-50 ilyen hely létezik, ahol korábban Szent Márton templom volt.

A sajtótájékoztatón azt is elmondták, hogy a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsa szívesen együttműködik az emlékhelyek kialakításában, saját adatbázisát minden érdeklődő számára rendelkezésre bocsátja. 

Aigner Géza atya pedig egy napjainkban megjelent, a tours-i Szent Mártonról, az európai szolidaritás úttörőjéről francia nyelven írt könyvet ajánlott a megjelentek figyelmébe.
A tájékoztatón azt is megtudtuk, hogy amint átadják teljes hosszában az M86-os utat, Pannonhalmától kerékpáron is el lehet majd jutni biztonságosan Szombathelyre a régi 86-os úton. Úgy legyen!   

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére