Szemet gyönyörködtető tavak, amelyet mindenkinek látni kell 2.

Frisss/weather.com • 2017. január 19., csütörtök •
Van olyan tó, amely robban és gázfelhőt ereget, egy másik pedig szokatlan színével csábítja a turistákat.
Szemet gyönyörködtető tavak, amelyet mindenkinek látni kell 2.

Miért vonzó az emberek számára egy olyan tó, amely több ezer emberrel is képes végezni? Mitől lesz a víz színe rózsaszín? Ezeket a természetes vizeket mégis emberek tízezrei keresik fel évente s nem véletlenül. Cikkünk második részében felkeressük Japán, Ruanda és Trinidad legnépszerűbb úti célját is

 

Tricolored Lake

Ha valami igazán különlegeset szeretnénk látni, akkor Indonéziát feltétlenül keressük fel. Flores szigetén ugyanis olyan színpompás tavakat láthatunk, amelyet sehol máshol a világon. A kráterekből kialakult természetes vízgyűjtőhely tavasszal esik át a legnagyobb változáson.

A három tó kékeszöld, barna és vörös színben pompázik. Ilyenkor ugyanis kémiai változás megy végbe a felszín alatt. Hiába tartozik egyetlen kráterhez, mégis eltérő színnel jelenik meg. A látvány mellett a nevük sem mindennapi: Tiwu Ata Mbupu, Tiwu Nü-va Muri Koo Fai és Tiwu Ata Polo.

 

Pitch Lake

Trinidad bár nem nevezhető gazdag országnak, mégis van egy nem mindennapi tóval büszkélkedhetnek, amelyet évente több ezren keresnek fel. A világ legnagyobb aszfalttava ugyanis közkedvelt kirándulóhely a turisták körében.

A 250 láb mélységű tó szilárd és folyékony aszfalttal van tele. A víz, gáz és ásványi anyagok furcsa keverékének köszönhetően figyelt fel a Pitch Lake-re az UNESCO is. A USA Today szerint a törésvonalak állnak a furcsa jelenség mögött. Ráadásul a szokatlan szigetcsoportnak köszönhetően a látvány sem hétköznapi.

 

Pink Lake

Első hallásra szokatlan, hogy egy tó rózsaszínű legyen. Már pedig nem egyedi az eset. Ausztráliában, Kenyában, Szenegálban és Bolíviában is található ilyen szemet gyönyörködtető tó, amely szintén vonzza a kíváncsi tekinteteket.

Hosszú kutatómunka eredményeként a Daily Mail hozta le cikkében a megoldást. A só kedvelő alga állhat a furcsa természeti csoda hátterében, hiszen vörös pigmentjének köszönhetően színezi el a tavakat.

 

Beppu Hells

A Beppu öböl igazi turisztikai paradicsom. A gyógyulás reményében érkezők elégedetten távoznak, mert Japán szívében meleg források várják a természetbarátokat. Egyesek szerint pokoli forróság tapasztalható a vízben. A vörösagyaggal ellátott tó jótékony hatását ismerik már az egész világon. Nem véletlen, hogy a Japán Nemzeti Turisztikai Szervezet felmérése szerint az egyik legkeresettebb úti cél.

 

Exploding Lake

Robbanó tó: viccesen és izgalmasan hangzik, ugye? Pedig 1986-ben Kamerunban majdnem 2000 ember lelte halálát, amikor a Nyos tó szén-dioxid felhőt engedett ki magából. Egy másik esetben már nem voltak szerencsések a turisták. 37 ember halt meg, amikor a Monoun tónál hasonló kitörés történt.

A tudósok most arra próbálnak megoldást találni, hogy előbb észlelhessék - esetleg megelőzzék - a bajt. Kamerun mellett egyébként Kongóban és Ruandában is található hasonló robbanó tó, amely szintén nagyon látványos és keresett a kirándulni vágyók körében.

közösség

további frisss

lap tetejére