„Szélhámosok az iskolaszövetkezetek körül?” – szombathelyi szálakkal

frisss.hu • 2016. június 07., kedd •
Ismét a diákszövetkezetekkel kapcsolatos visszaélések volt a téma a Parlamentben.
„Szélhámosok az iskolaszövetkezetek körül?” – szombathelyi szálakkal

Szatmáry Kristóf, a Fidesz országgyűlési képviselője nem először szólalt fel a Parlamentben az iskolaszövetkezetekkel kapcsolatban. Véleménye szerint a folyamatos törvényi háttér módosítása rendkívül fontos, hasznos és mindenekelőtt szükséges, ugyanis az elmúlt években egyes cégek több  százmilliós költségvetési károkat okoztak törvényellenes működésükkel.

Az ügy érdekessége, hogy rendre Czeglédy Csaba, a szombathelyi MSZP frakcióvezetőjének a neve merül fel az érintett cégek tevékenységével kapcsolatban. Szatmáry a hétfői ülésnapon ismét interpellációval élt, „Szélhámosok az iskolaszövetkezetek körül?” címmel.  A nemzetgazdasági miniszterhez benyújtott kérdést a hitelesség kedvéért szó szerint idézzük:

„A közelmúltban került kihirdetésre az egyes diákszövetkezetekkel összefüggő törvények módosításáról szóló 2016. évi XLIX. törvény. A törvény új alapokra helyezte a diákok által történő munkavégzéssel kapcsolatos szabályozást, az iskolaszövetkezetek ilyen jellegű tevékenységének jogi rendszerét, valamint az európai uniós irányelvekkel is összhangba hozta a hazai szabályozást. Tettük mindezt azért, mert mind a kormány, mind a Fidesz-frakció számára kiemelten fontos a diákoknak, a fiataloknak a munka világába történő minél gördülékenyebb beilleszkedése, a fiatalkori munkanélküliség alacsonyan tartása, valamint a fiatal munkaerő itthon tartása.

Szatmáry Kristóf felszólalása közben a Parlamentben

Célunk elérésének egyik eszköze a hungarikumnak is számító iskolaszövetkezeti rendszer. Sajnos néha a búza közé korpa is keveredik, vannak sajnos olyan személyek, akik tevékenységükkel csak lejáratják a diákszövetkezeteket, nemrégiben olvashattuk ugyanis, hogy az egyik munkaerő-kölcsönzéssel, -közvetítéssel, diákmunka szervezésével foglalkozó vállalkozás százmillió forintnyi bért nem fizetett ki diákoknak, akik hiába várták decemberben, hogy megérkezzen a bérük. Érdekes módon ugyanennek az iskolaszövetkezetnek a bodajki címére szintén vagy egy tucat iskolaszövetkezet be van jegyezve, annak vezetői ellen büntetőeljárás van folyamatban 550 millió forintos költségvetési károkozás miatt. Tehát láthatjuk, nem egyedi esetről van szó, egy csalássorozattal állunk szemben.

Az ügy ott vesz újabb érdekes fordulatot, hogy mindkét cég a Human Operator Zrt. alvállalkozója volt ezekben a botrányos ügyekben. A múlt továbbra is kísért, ugyanis a Human Operator Zrt. egyik tulajdonosa, Czeglédy Csaba, fiatal kora ellenére súlyos botránykrónikával rendelkező szombathelyi MSZP-s politikus, aki egyébként 2002-ben felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Rébusz Iskolaszövetkezet vezetőjeként adócsalásért. Czeglédy áldásos tevékenységének hála a Rébusz több mint százmilliós adóhátralékot hagyott maga után. De nem járt jobban a szintén felszámolás alatt álló Rébusz-utód Cooperitas Iskolaszövetkezet sem, az eljárás kezdetéig ugyanis 1,4 milliárd forintnyi adótartozást és még 1,5 milliárd forintnyi hitelezői követelést halmozott föl.

Az MSZP-s politikus botránykrónikája nem merül itt ki. Ez azonban, úgy látszik, hogy nem gátja politikai karrierjének. Az igazi botrány az, hogy ilyen múlttal, ilyen jelennel nyugodtan lehet valaki szombathelyi MSZP-frakcióvezető, lehet MSZP-elnökségi aspiráns, és - ami összetartozik, összenő elve alapján - lehet Gyurcsány Ferenc személyes ügyvédje néhány ügyben.

Sajnálatos módon azt nem tudom megkérdezni államtitkár úrtól, hogy az MSZP ezt miért hagyja, azt viszont meg tudom kérdezni, hogy mit tud tenni a tárca a diákmunka becsületének helyreállítása és a diákok minél nagyobb foglalkoztatása érdekében.”

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági minisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta, hogy a fiatalok foglalkoztatásának növelése, a munkaerőpiacra történő első belépés megkönnyítése a kormánynak egy elsődleges feladata. Ezért kiemelt jelentőségű a munkahelyvédelmi akcióprogram, hiszen ily módon 162 ezer fiatal foglalkoztatását tudták segíteni. A fiatalok foglalkoztatása folyamatosan emelkedik, a 15-24 éves korúak között már 291 ezren végeznek folyamatosan munkát. Míg 2010-ben a munkanélküliségi mutató ebben a korosztályban közel 30 százalékos volt, jelenleg már csak 14 százalékos. Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatási ráta 20 százalékról 27 százalékra nőtt.

Az államtitkár kiemelte az „ ifjúsági garancia” nevű intézkedési csomagot is, amely segítségével 2014-2020 között legalább 180 ezer 25 év alatti fiatalnak nyújtanak segítséget az elhelyezkedéshez.

közösség

további frisss

lap tetejére