Szekeres Pál: jöjjön el a fehér bot évezrede!

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold, evangelikus.hu és utevivas.hu • 2016. október 17., hétfő •
A Fehér Bot napján járt városunkban az olimpiai- és paralimpiai érmes vívó, aki szerint az a baj, amikor a fogyatékossággal élőket szembesítik a problémájukkal.
Szekeres Pál: jöjjön el a fehér bot évezrede!

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjáért felelős miniszteri biztosa ,,Együtt egymásért" címmel tartott előadást a hétvégén az oladi iskolában. Szekeres Pálról a többi között azt érdemes tudni, hogy máig ő az egyetlen sportoló a világon, akinek az olimpiai és a paralimpiai játékokon is sikerült érmet szereznie, emellett a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnöki székére is jelenleg kandidál.

Szombathely városa hagyományosan nagy mentora a fogyatékossággal élő embereknek – kezdte mondandóját a miniszteri biztos, aki szerint az a legfőbb feladat, hogy a nagy magyar közösség tagjai tudjanak egymásnak és egymáson segíteni, ehhez azonban nyitott szem, nyitott fül és nyitott szív is kell. 
Szükség van a jogszabályok folyamatos korszerűsítésére, enek szellemében született meg 2000-ben az esélyegyenlőségi törvény, aminek sikere okán, még ugyanebben az esztendőben Roosevelt-díjas lett Magyarország, mert az 1. Orbán-kormány idején, pontosabban 2000-ben  mi, magyarok tettünk legtöbbet a fogyatékossággal élő emberek érdekében – fogalmazott Szekeres Pál, ak azt is hozzátette, hogy ezért azóta is úgy kell az épületeket tervezni, hogy mindenki számára biztonsággal elérhető, megközelíthető és használható legyen, akárcsak az internet. 

A miniszteri biztos ezután azzal folytatta, hogy nemcsak az épek tudnak segíteni a fogyatékosokon, hanem a fogyatékossággal élők is tudnak segíteni az ép embereknek.
Speciális szolgáltató hálót kell teremteni, ami biztonságot ad. Felértékelődnek a rejtett erőforrások, melyeket újra át kell gondolnunk. Tudnunk kell, mit gondolunk a megváltozott munkaképességű emberekről, hazánk rejtett erőforrásairól. Ha jól gazdálkodunk, akkor Magyarországnak soha nem lesz szüksége szükséges külföldi bevándorlókra, ezért is nagyon komoly, közös feladat a foglalkoztatás újragondolása. Ezért (is) kell ösztönözni a munkaadókat, hogy nyissanak felénk, nekünk pedig bizonyítani kell, hogy képesek vagyunk teljesítményre és igenis tudunk példát mutatni az ép embereknek – fűzte hozzá Szekeres Pál.

A miniszteri biztos arról is tájékoztatta a vasi látássérülteket, hogy megalakult a fogyatékosügyi tárcaközi bizottság, melynek tagjai azonnal elkezdtek harcolni a 3-as metro akadálymentesítéséért. Érdekesség, hogy a 3-as metro fontos pillére a 2024-es olimpiai pályázatnak is. 
A jogszabályaink és a gondolkodásunk is eurokomformak, de apróságokban még eléggé figyelmetlenek vagyunk, gondolok egy lesülyesztett járdaszegélyre – magyarázta Szekeres Pál, aki a látássérültséget egyfajta kommunikációs fogyatékosságnak keresztelte és azt kívánta a Fehér Bot nemzetközi napján, hogy ,,Jöjjön el a fehér bot évezrede, mert akkor nem lesznek apró problémáink sem.” 

A miniszteri biztos azzal zárta előadását, hogy ,,Nem az a baj, ha mi szembesülünk a fogyatékosságunkkal, hanem az, ha bennünket szembesítenek azzal és például nem tudunk tovább haladni.”

Szekeres Pál, a sportoló és sportvezető
1976-ban kezdett el vívni az Újpesti Dózsában, a válogatottba 1984-ben hívták be, 1987-ben világbajnoki bronzérmet szerzett tőrvívásban. Az 1988-as szöuli olimpián Busa István, Érsek Zsolt, Gátai Róbert és Szelei István társaságában bronzérmet szerzett a férfi tőrcsapattal.

Ezután átigazolt a BVSC-hez. 1991-ben súlyos autóbalesetet szenvedett, ami után kerekes székbe kényszerült, de sportpályafutását nem fejezte be, hanem a mozgáskorlátozott sportolókat foglalkoztató Ballestra egyesület vívója lett. 1991 és 2003 között négy alkalommal lett Európa-bajnok, 1994-ben pedig világbajnok. Az 1992-es barcelonai paralimpián tőrvívásban aranyérmet szerzett, majd 1996-ban, Atlantában tőr- és kardvívásban is aranyat szerzett. 2000-ben, 2004-ben és2008-ban pedig bronzérmes lett tőrvívásban. 2008 őszén kinevezték az ép tőrözők szövetségi kapitányának. A mai napig az egyetlen sportoló, aki mind olimpián, mind paralimpián érmet szerzett.
Sportvezetőként 1992-ben a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének alelnökévé nevezték ki, ahonnan 1999-ben távozott, amikor az Ifjúsági és Sportminisztérium fogyatékosok sportjával foglalkozó helyettes államtitkára lett. Ezen kívül 1996-ban a Nemzetközi Kerekesszékes Vívószövetség elnökségi tagjává választották.
2001-ben az Európai Paralimpiai Bizottság v. b. tagjává választották. 2004-ben, miután megszűnt a minisztérium, átkerült a Nemzeti Sporthivatalba. 2005-ben a Magyar Mozgáskorlátozottak Sportszövetségének elnökévé választották. 2010. június 7-én a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes államtitkárává nevezték ki. 
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős helyettes államtitkára volt, 2014 júliusában mondott le. 2014. augusztus 1-jétől a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátására nevezték ki. 
2013 szeptemberétől a Nemzetközi Kerekesszékesvívó-szövetség (IWAS) elnökségi tagja, majd novembertől alelnöke

közösség

további frisss

lap tetejére