Századfordulós szombathelyi fotóssá váltunk a Savaria Múzeum kiállításán

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 19., péntek •
A Fényérzék - Személyes egy egészen zseniális koncepcióra épül, és magával ragad.
Századfordulós szombathelyi fotóssá váltunk a Savaria Múzeum kiállításán

Csütörtökön, késő délután egy időgépbe léptünk be a Savaria Múzeumban, és pillanatok alatt az 1860-as évek elején találtuk magunk, amikor megalapították Szombathelyen a Knebel család (id. Knebel Ferenc, ifj. Knebel Ferenc, Knebel Jenő és Knebel Terézia) fényképészműhelyét. A családi hagyatékokból, illetve több más, a 19-20. századi, szombathelyi fotógráfus munkáiból álló kiállítás egy tökéletes korlenyomatot ad az akkori városi életről.

A páratlanul gazdag fotográfiák között megtaláljuk az Európa több pontján elismerést szerzett Farkas Géza felvételeit, és a kis kukucskáló lyukakon át, megtapasztalhatjuk, milyen is lehetett a századfordulón fényképészettel foglalkozni. Az akkori társadalmi berendezkedést, szokásokat a dolgos hétköznapokat bemutató fotók valóban egy komplex képet adnak a régi Szombathelyről, amit érdemes felfedezni.

A kiállításon szereplő 400 kép döntő többsége fekete-fehér, amit naplókon, levelezéseken és visszaemlékezéseken alapuló, személyes narratívákkal, életrajzokkal és mikrotörténetekkel varázsoltak még színesebbé a szervezők.

"Nagyon nagy öröm, hogy két év után, itt a díszteremben újra kiállítást nyithatunk. Talán emlékeznek rá, hogy 2014-ben indult el ez a tematikus kiállítássorozat a múzeumban, az Adria kiállítással. Utána következett a Selyem, a Szent Mártont pedig a múzeum felújítása miatt nem tudtuk megnyitni itt a múzeumba, így az az Iseumba került" - kezdte megnyitó beszédét Csapláros Andrea, múzeumigazgató.

"Amikor az ember belép a terembe és látja a képeket, akkor időben visszaugrik néhány évtizedet, évszázadot. Szombathely történetét láthatjuk itt és értékelhetjük a fotó gyönyörű tulajdonságait. Értékelhetjük azt, hogy ezek az alkotások itt vannak, köztük portrék, életképek és helyek" - mondta Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere.

"Ezek a fotográfiák itt nem csak papírdarabok, vagy üvegnegatívok valamely kémiai eljárással rögzített képnyomokkal az egyik oldalon. Nem csak azok! Mert, ha nem lennének többek, akkor a fenét se érdekelné. Ezek a képek mi vagyunk. Ezek segítségével tudjuk magunk belehelyezni egy folytonosságba, az egészbe, a világ rendjébe" - tette hozzá Kincses Károly fotómuzeológus.

A kiállítás május 18-ától december 21-éig tekinthető meg a Savaria Múzeumban.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére