Szalontay lett a sárga trikós a szombathelyi prológon

T.A Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 29., szerda •
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.2-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 95 fős mezőnye hat nap alatt 740 kilométert tesz meg a július 3-i budapesti befutóig. Érdekességek a vasi prológról.
Szalontay lett a sárga trikós a szombathelyi prológon

Bemutatkozott a 37. Tour de Hongrie mezőnye, s Szombathelyen arról is képet kaphatott a szép számú nézősereg, hogy kik a leggyorsabb versenyzők a mezőnyben. Mondhatnánk, hogy egy kilométer a 740 kilométeres viadal szempontjából nem oszt, nem szoroz, de a többnapos versenyeken szokás, hogy prológ keretében bemutatkozik a teljes mezőny, s ilyenkor találnak gazdára a megkülönböztető színes mezek is.

Nem könnyű a papírformát igazolni egy pályaversenyzőnek az országúti menők között, de Szalontay Sándort ezen a napon semmi sem tudta kizökkenteni, a Dr. Bátorfi-Agria KTK magyar csúcstartója jól koncentrált, az egyenes szakaszokon pedig bőven ellensúlyozta a kanyarok kicsit lassabb bevételét, s végül megnyerte az egy kilométeres szombathelyi prológot. Így ő viselheti majd szerdán, az első szakaszon az összetett legjobbjának járó sárga mezt.

Nagyon örülök a győzelmemnek, ilyen eredményt vártam magamtól – mondta a prológ győztese.

Az elmúlt évben is a szombathelyi Iseum elől rajtolt a magyar országúti kerékpár verseny nemzetközi mezőnye és idén is nagy várakozások előzték meg a futamot. Az ország és a résztvevő országok számos sport csatornája közvetítette élőben a versenyt és a szombathelyiek is kitettek magukért. A rajt az Iseum előtti körforgalom mellől indult és a Fő térre futottak be a versenyzők.

Annak azért van némi izgalma, hogy itt a kávézó teraszán üldögélünk és mellettünk elszáguldanak a felvezető motorok, majd szinte hangtalanul a versenyzők – mondta a Frisss.hu-nak egy fiatal kerékpáros rajongó. A Fő téren így is szinte testközelből zajlott az a verseny, melynek többi szakasza az ország számos tájegységén át vezet, a következő rajt például Fertődről indul.

Némi helyszíni érdekesség a kerékpár sportot csak távolabbról ismerőknek: A prológ minden versenyzőjét egy motoros vezette fel a szombathelyi belváros ezer méteres szakaszán. – Ez természetesen a versenyzők biztonságát szolgálja, hiszen ők csak a tekerésre koncentrálnak, nem tudnak foglalkozni a pálya egyéb dolgaival – mesélte az egyik motoros felvezető. Elmondta, ezek a motorosok vizsgázott versenybírók, akik síppal a szájukban figyelik a pálya szélét-hosszát, az esetleges betévedők megakadályozására. Sajnos – mint kiderült – szükség is van erre a védelemre, volt olyan, aki nem tudta megvárni a két rajtoló közti időt, a rendészek ellenére csak-csak átfutott a pályán.

A nagy többség azonban élvezte a különleges szombathelyi látványosságot.

A prológ végeztével a következő eredmény alakult ki a mezőnyben:

Eredmények

37. TOUR DE HONGRIE

Prológ, egyéni időfutam, Szombathely (1 km):

1. Szalontay Sándor (magyar, Dr. Bátorfi-Agria KTK) 1:05.31

2. Mikhel Raim (észt, Cycling Academy) 1:05.74

3. Martin Otonicar (szlovén, Delio Gallina Colosi) 1:05.96

4. Mattia De Mori (olasz, Delio Gallina Colosio) 1:06.02

5. Robert Jenko (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:06.43

6. Lovassy Krisztián (magyar, Team Differdange-Losch) 1:07.04

7. Jure Miskulin (szlovén, Radenska Ljubljana) 1:07.14

8. Benjamin Stauder (német, Team Embrace the World Cycling) 1:07.47

9. Adrian Gjolberg (norvég, Team FixIt.no) 1:07.69

10. Ahmed Amine Galdoune (marokkói, Delio Gallina Colosio) 1:08.11

Összetett verseny a Rádió Rock FM95.8 Nagydíjért: 1. (sárga mezben) Szalontay Sándor

Gyorsasági pontverseny a Bringasport Nagydíjért: 1. (zöld mezben) Mikhel Raim

Hegyi pontverseny a FunIQ Nagydíjért: 1. (piros mezben) Mattia De Mori

A legjobb U23-as versenyző az OTP Bank Nagydíjért: 1. (fehér mezben) Martin Otonicar

A prológgal kapcsolatban Szalontay Sándor még megjegyezte: - valószínűnek látszik, hogy a sárga mezt már az első szakaszon, Fertőd és Keszthely között elrabolják tőle, a zalai dombokon egyébként is megrostálódhat a mezőny.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére