Szabályok, amiket strandoláskor érdemes betartani

Tóth Eszter fotó: frisssarchív • 2016. július 05., kedd •
Felhőtlenül, de ne felelőtlenül!
Szabályok, amiket strandoláskor érdemes betartani

A strandolás remek hétvégi program lehet a családok számára, hiszen minden korosztály megtalálja a neki leginkább megfelelő szórakozási formát. Azonban itt is vannak dolgok, amikre érdemes odafigyelni, és vannak szabályok, amiket jobb, ha betartunk a magunk és mások biztonsága érdekében. A városi strandot is üzemeltető SZOVA Zrt. segített nekünk összeszedni a legfontosabbakat.

Milyen gyakran történnek balesetek a strandokon?

Az apróbb balesetek mindennaposak. Minél több ember tartózkodik a strandon, annál több esetben fordulnak a Tófürdő személyzetéhez azok a vendégek, akik elsősegélyre szorulnak. A legtöbb sérülést kezelni tudják munkatársaink, a súlyosabb baleseteknél pedig mentőt hívnak.

Milyen típusú balesetek ezek?

Rovarcsípés, horzsolás, ütés okozta sérülés, napégés, napszúrás, ezek a legjellemzőbbek. Többségük kellő óvatossággal elkerülhető lenne.

Hogyan lehetett volna ezeket megelőzni?
A rovarcsípések ellen a Tófürdőt üzemeltető SZOVA Zrt. is tesz intézkedéseket: a szezonnyitás előtti gyomirtással igyekszünk csökkenteni a lóherés területek mennyiségét, illetve folyamatosan nyírjuk a füvet. Mindezek ellenére is marad lóhere a strand területén, aminek a virágát kedvelik a méhek, darazsak. Érdemes ezeket a részeket kerülni, de az a biztos, ha papucsot, szandált húznak a fürdőzők, abban biztosan nem csípi meg a talpukat rovar.

A fürdőzés során felázott bőr könnyen sérül, egy rossz mozdulat által is horzsolódhat, felrepedhet, ráadásul nagy eséllyel telepednek meg a sebekben különféle kórokozók, amik elfertőzhetik a sérülést. A lényeg az, hogy a vendégek tartsák észben, hogy strandon vannak és annak megfelelően viselkedjenek. Ne feledkezzenek meg például arról, hogy vizes felületeken járnak, és előfordulhat, hogy megbotlanak, elcsúsznak. Csúszásmentes ugyan például a medencék melletti burkolt terület, de futópályának nem alkalmas. Nem bonyolult szabályokat kell betartani, csupán ésszerű magatartást tanúsítani és máris elkerülhetők a balesetek. Azt már szinte mondani sem kell, hogy a bőrt védeni kell a napsugárzástól: ne maradjon otthon a naptej, esetleg kalap, sok folyadékot kell fogyasztani és a legnagyobb hőségben időnként árnyékba vonulni.

Kik a legveszélyeztetettebb korosztály?

A kisgyermekek, illetve a fiatalok, hiszen ők még nem mérik fel jól a veszélyhelyzeteket.

Mire figyeljenek oda fokozottan a kisgyermekes szülők?

A strandolás egy kisgyermekkel a szülőnek nem feltétlenül jelent pihenést, mert a kicsik folyamatos figyelmet igényelnek. Kísérőjüknek a pancsolóban is rajtuk kell tartania szemét, hiszen egy kisgyermek akár félméteres vízben is megfulladhat. Esetükben fokozottan kell ügyelni a napvédelemre: a naptej, sapka nem hiányozhat a táskából, lehetőleg az árnyékban kell letelepedni és figyelni a folyamatos folyadékpótlásra. A kisgyermekeknek különösen érzékeny, sérülékeny a bőre, ne hagyjuk őket mezítláb sétálni a strand területén sem! Strandolás előtt fontos lenne beszélgetni a gyerekekkel arról, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni egy fürdő területén. Egy egészen pici gyermeknek is el lehet magyarázni például azt, hogy miért kell lezuhanyozni azelőtt, hogy megmártóznánk a vízben, miért nem szabad inni a vízből, stb. Ha a szülő a lurkó életkorának megfelelően ezt folyamatosan megteszi, akkor kialakul a gyermekben egy megfelelő hozzáállás és nagy valószínűséggel a későbbiekben sem veszélyezteti majd sem saját magát, sem a többi fürdőzőt.

Kihez fordulhatunk sérülés/rosszullét esetén?

Bármely Tófürdőn dolgozó munkatársunkhoz. Fontos, hogy mielőbb az elsősegélynyújtó helyiségbe érjen a sérült. Az elsősegélynyújtó tanfolyamot végzett kollégáink kezelni tudják a rovarcsípéseket, fertőtlenítik, bekötözik a kisebb sebeket. Amennyiben szükség van rá és a beteg még nem tette meg, mentőt hívnak hozzá.

Milyen alapvető szabályokat illik betartani, ha egyszerre sok ember van a vízben?

Úgy kell viselkedni a strandolóknak, hogy ne zavarjanak másokat. Fontos betartani egyrészt az alapvető higiénés szabályokat (tusoló, lábmosó használata), másrészt ugrálással, fröcsköléssel sem illik elrontani a többi fürdőző kikapcsolódását. A magas vendégszám lecsökkenti azt a területet, amit a strandolók használhatnak, ekkor figyelniük kell egymásra, és el kell halasztani a nagy helyet igénylő játékokat.

Mit kell tennünk eső, vihar esetén?

Amennyiben villámlással jár a vihar, azonnal el kell hagyni a medencéket. Egy szimpla eső viszont semmiféle tilalmat nem von magával, mindenki maga döntheti el, hogy a vízben marad-e vagy fedett részre vonul.

Csúszdázásnál mire érdemes odafigyelni?

A csúszdák indítózónájában található egy tájékoztató tábla, amelyen piktogramok szemléltetik a csúszdahasználattal kapcsolatos alapvető információkat, utasításokat, amelyeket minden csúszdázónak be kell tartania saját biztonsága érdekében. Szerepel többek között a táblán az adott csúszda nehézségi besorolása, az előírt csúszótartás (ülve, fekve, esetleg matraccal kell használni), a fogadó medence vízmélysége és az érkezőzóna mielőbbi elhagyásának útvonala is. További fontos szabály, hogy a csúszdapályán egyszerre kizárólag egy személy tartózkodhat és le kell venni a különböző ékszereket, órákat, stb. is.

Mik a leggyakoribb „csúszdabalesetek?”

Gyakran előfordul, hogy az, aki lecsúszott, nem hagyja el időben a csúszda előtti területet és az utána következő belecsúszik, összeütköznek. Ütések fakadhatnak abból is, ha nem a megfelelő csúszótartásban siklik a strandoló a csúszdán. Gondot okozhatnak még az ékszerek, de a hölgyek fürdőruháján található nagyobb díszek, fémcsatok is.

Háziállatot vihetünk magunkkal a fürdő területére? Ha igen, ebből milyen problémák adódhatnak?

Az ÁNTSZ előírása szerint csak vakvezető kutya tartózkodhat a strandok területén.

 

A strandon is vigyázzunk egymásra! Jó szórakozást!

közösség

további frisss

lap tetejére