Szabad-e babával nyaralni?!

Szerző: Jagodits Zsuzsa - Fotó: huffingtonpost.com • 2017. július 08., szombat •
Van, aki sohasem tenné, mások nem értik, mi ezzel a baj.
Szabad-e babával nyaralni?!

Ismét egy tabutéma. Akik nem vitték egy év alatti gyermeküket nyaralni, azok ördögtől valónak tartják a dolgot, míg, akik igen, nem is értik, miért ne tették volna. Egy újabb dolog, amiről mindenkinek véleménye van a politika és a foci után: a gyermeknevelés.

Ellenérvek

Kezdjük talán a napirenddel. Egy csecsemő komfortérzetét jelentősen befolyásolja a kiszámíthatóság. A megszokott környezet, a kiságy, a kedvenc játékok… Tudja, ha anya a fotelbe ül, szoptatás lesz, ha a pelenkázó komódra fektetik, akkor tisztába fogják tenni. Nem is gondolnánk, hogy ezekkel a rutinszerű mozzanatokkal hány könnycseppet spórolunk meg.

Távol-keleti országba csak a kalandágyók vigyék a legkisebbeket. Még a felnőttek is pálinkával és más praktikákkal készülnek a gyomorpanaszok ellen. Mi lenne ott egy védtelen csecsemővel?! Nem egy életbiztosítás, igaz?

Fotó: thespruce.com

Az utazás a legforróbb hónapokban a nagyobbakkal is körülményes. Nyűgösek, ha nem moccanhatnak, fáradtak, de nem tudnak aludni. A repülésről nem is beszélve, ami a felnőttek szervezetét is megviselheti. Mi meg szemlesütve kérhetünk bocsánatot utastársainktól a repülőgépen, amiért gyermekünk végig üvöltötte az utat a tengerentúlig…

A csomagok összepakolása amúgy sem kis feladat egy-egy kiruccanás előtt, ez fokozottan igaz a családokra. Ha repülővel megyünk, akkor ez komoly extra költséget is jelenthet!

Van, ami mellette szól

Az ellenérvek dacára a babának egy a fontos, hogy ott legyen, ahol a szülei. Ha ráadásul a hétköznapok taposómalmából kicsit kiszakad apa, anya pedig a bezártság után újra kiszabadul, a baba is kisimul! Jó alkalom ez arra, hogy a család összekovácsolódjon, oldódjon minden felgyülemlett feszültség, mert aki azt hiszi, hogy babával az élet csupa rózsaszín csillámpóni, az bizony nagyot téved!

A sós, tengeri levegőnél nincs is jobb! Nem csak nekünk, a piciknek is! Ugyanez igaz a napsütésre is. Nem kell a tűző napon süttetni a családot ahhoz, hogy egy kiadós D-vitamin kúrában részesüljünk.

Szoptatós anyukák egy-egy tengeri herkentyű elfogyasztásával rengeteget tesznek önmaguk és gyermekük egészségéért is.

Fotó: thebump.com

Plusz, gondolni kell a család többi tagjára is. Hiszen attól, hogy a legkisebb családtag csak pár hónapos, a tesója ugyanúgy szeretne homokvárat építeni, fejest ugrani és csúszdázni, mint korábban – persze kompromisszumokat lehet kötni!

Ha autóval 3-4 óra alatt elérhető úticélt választunk (mint például a szlovén vagy a horvát tengerpart), akkor azon sem kell agyalni, hogy mi van, ha haza kell jönni?! Reméljük erre nem lesz szükség, de megnyugtató a tudat…

Egy dolgot azonban érdemes észben tartani, a csecsemőgondozás a tengerparton sem leányálom. Éjszaka fel kell kelni, napközben is 3 óránként etetni, segíteni, ha fáj a baba hasa, és megnyugtatni, ha jön a foga. De azért napsütésben ez mégis jobb érzés.

közösség

további frisss

lap tetejére