Sushi, Grill, Champagne – Daniel & Frere

[x] Fotó: Hornyák Emőke • 2016. szeptember 15., csütörtök •
A Daniel & Frere Sushi Grill Champagne eleganciája és ízvilága kitűnik a többi szombathelyi étterem közül.
Sushi, Grill, Champagne – Daniel & Frere

Minimál és modern

Először az ember a szemével eszik, nem a szájával – tartja a mondás, így a tálalás mindig kuriózum a Daniel & Frere Sushi Grill Champagne-ban. Ahogy az étterem dizájnját, úgy az elkészített tányér díszítését is a minimál, modern és a letisztult stílus jellemzi. Mindennek megvan a helye és az ideje, hiszen a precíz munkavégzés elengedhetetlen az ilyen ételek megalkotásához.  Itt nem lehet spórolni, minden alapanyag friss és a legjobb minőségű, a halakat például Bécsből szállítják. A hely fő profilja egyértelműen a friss, egzotikus halak. Jó ár-érték arányban megkóstolható többek között a tengeri sügér, a sárga uszonyú vörös tonhal vagy az osztriga.

Francia ízek világa is

Fúziós konyha a Daniel & Frere Sushi Grill Champagne, mivel a japán mellett az étlap másik fele a francia gasztronómiát idézi. A vendég választhat sárga csirkét sült zöldséggel, marha steaket esetleg óriás tigrisrákot mangószósszal. A francia konyha hasonlóan a japánhoz nagyon egyedi, kiváló egységet alkot itt az európai és a távol-keleti hatás.

Aki még nem kóstolt japán ételt

Nem kell megijedni a nyers ételektől, hiszen lehet olyan sushit is kapni, amiben például ropogós bundában van elkészítve a rák. De fekete sóval megbolondított marhahúsostól, a füstölt lazacoson át egészen a langyos sushiig minden megkóstolható. Utóbbinál érdekes, hogy kívül langyos, belül pedig jéghideg a hal.

Hogy miért érdemes kipróbálni a japán konyhát? Mert teljesen más az ízvilága, mint a megszokott. A felfrissülésnek ez egy egészen sajátos, bizsergető érzése. Nagyjából ahhoz lehetne hasonlítani a felüdülést, mint mikor a nyári hőségben kibontunk egy hideg sört, vagy télen beleülünk egy kád forró vízbe.

Akik szeretik a hasukat azoknak is ajánlott, bár sok esetben csak egy falatnak tűnnek az ételek, rendkívül táplálóak. Egy pici ízbomba mindegyik.  Nagy előnye ugyanakkor, hogy nem okoz teltségérzetet. Liszt, tejtermék és cukormentes ételek ezek, sőt egyikben sincsenek tartósítószerek, színezékek és ízfokozók.  Az utóbbiak terhelik meg nagyon a gyomrot.  

A vegetáriánusoknak vagy vegán étkezőknek is tökéletes választás, hiszen kérhető nyers vagy tempurált zöldséges sushi is.

Nem probléma ha valaki nem tudja, hogy a japán nevek pontosan mit takarnak, bátran lehet kérdezni. Mindemellett ha valaki nem tud evőpálcikával étkezni, kés és villa is van kihelyezve az asztalra. De ha bárki szeretné elsajátítani a pálcával étkezés fortélyát, bátran lehet segítséget kérni, ott meg is tanítják.

A bátrabbaknak ajánlható a California szivárványos roll, ami három fajta hallal van beburkolva: belül lazac, azon farkas sügér, majd vörös tonhal végül vörös lazac adja meg az utánozhatatlan szivárványhatást. 

Levesek

Japán különlegesség a miso leves, ami egy hal alapú, szójabab-pasztás leves, de érdekes módon mégsincs hal íze. Tom-khan levest is érdemes választani, csirkével, rákkal, tengeri fűvel, rizstésztával, valamint mungóbab csírával. A bevállalósak fogyaszthatnak lazackrémlevest wasabihabbal, de a tradicionális tanyasi húsleves is megtalálható az étlapon.

Az édesszájúaknak

A friss repülős mangótól a csokoládé fondant-on át, érintve a kókuszhabos desszertet, vagy az avokádófagylaltot minden kevésbé hagyományos desszert megtalálható az étlapon. Természetesen szezonális jelleggel gyümölcsös finomságok is kóstolhatók.

Nem pezsgő, hanem Champagne

Az ízbombákat tökéletesen kiegészítik az exkluzív Champagne-k. Kapható Dom Pérignon, Bollinger, Laurent Perrier, Moet, Veuve Clicquot. A magyar ízek tekintetében Kreinbacher pezsgő és bor kóstolható. De kiváló magyar borok is vannak a választékban: Figula Pincészet, Kiss Gábor borai, pannonhalmi, valamint villányi borok.

A japán konyha mellé japán szaké is dukál, ami a köztudattal ellentétben rizsbor, nem pedig rizspálinka. 15 alkoholszázalékú ital, amit 40 fokosan kell fogyasztani.

Kipróbálna egyszerre több ételt?

Hétfőtől péntekig 12-14 óráig korlátlan fogyasztással lehet kipróbálni a francia és a japán konyha nem mindennapi példáit a látványbüfében, mindössze 2490 Forintért.

 

Különlegességek az étlapról

 

 

Gyömbéres lazactatár újhagymával

Ezt a gyömbéres lazactatárt jégágyon kell készíteni, így a hal nem melegszik meg. Egybe kell keverni a finomra vágott friss gyömbért lazaccal, és apróra vágott újhagymával. Mivel extra szűz olívaolajat locsolnak rá az a hidegtől besűrűsödik, így könnyebben összeáll az étel. A tálaláskor öntenek alá egy egyedi, titkos szószt, ami megadja a karakterét az ételnek.

 

Sárga uszonyú vörös tonhal tatár

Nagyon erőteljes, zsíros, markánsabb íze van ennek a halnak. Az elkészítése is speciális: nagyon nehéz bánni vele, sokan ott rontják el, hogy rosszul szelik. Itt úgynevezett sashimit vágnak belőle, vagyis szálirányosan ellenkező irányba szelik egy speciális japán késsel. Ehhez az ételhez chiliszószt tesznek, ami szépen harmóniába hozza az ízeket.

 

Gyoza

Fontos, hogy nem búzalisztből, hanem rizslisztből készítik ezt a tésztát. Vékonyra nyújtják, majd apróra vágott csirkét és zöldséget tesznek bele és összeillesztik a tésztafalat széleit. Előbb párolják, pirítják és kap egy jellegzetes szószt, ami megdobja az ízét.

 

Nigiri

A lényeg, hogy mind a hal, mind a speciális sushirizs jó minőségű legyen. Ezt a rizst főzik, majd a hűtése közben pácolják is, az előkészítési folyamat is jóval hosszadalmasabb, ízében is más, mint a megszokott.

 

Tuna tataki

A tonhal külsejét megkérgeztetik, de belül még nyersebb. Nem szabad túlsütni, mert akkor nagyon száraz lesz. Tengeri fűvel vagy zöldségekkel tálalják.

 

Angus marhasteak forró tányéron tálalva

Angolosra sütik a steaket, majd kap egy különleges pácot végül a 180-200 fokos tányérra helyezik, ahol a vendég saját ízlése szerint tovább sütögetheti.

 

Rák tempura roll

Sushirizs, kígyóuborka, rák és avokádó is szerepel egy ilyen Ura Makiban. Fontos, hogy itt a Roll tekerésekor ugyanolyan vastag és hosszú legyen. Egy darab Ura Maki egy falatnak felel meg.

 

Csokoládé fondant „mi cuite”

Ez egy arab-francia desszert fehér csokoládékrémmel, passiógyümölccsel. Kívül ropogós, de belül folyós állagú.

 

Osztriga

Jégen kell tartani, mert hidegen jó, tipikusan tengeríze van, kis citrommal. Rendelésre nyitják speciális osztiganyitókéssel.

 

Elérhetőségek:

Savaria Plaza, Szombathely, első emelet

Daniel & Frere Sushi Grill Champagne

Telefon: (30) 943 6799

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére