Sport nélkül nem lehet teljes életet élni

Szita Róbert - Fotó: Tóth Arnold • 2015. november 22., vasárnap •
Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőr vívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja volt ezen a héten a NYME Sporttudományi Intézetének vendége.
Sport nélkül nem lehet teljes életet élni

A méltán népszerű ,,Titi” a NYME-SEK könyvtárában, egy beszélgetés keretében mesélt pályafutásáról, és a legnagyobb sikerek felé vezető útról. A kétszeres olimpiai bajnok azt mondta: ,,ha csak annyit tudok segíteni, hogy egy kicsit megmozgatom az egyetemi hallgatók gondolatait, akkor már megérte.” A Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagját a frisss.hu is meginterjúvolta. 

Miért éppen a párbajtőr?
Azért, mert fehér ruhában páston állni nagyszerű érzés, és, mert az egész test találati felület. 

Csapat vagy egyéni?
Csapatbajnokságot sokkal jobb nyerni, aki ugyanis egyénit nyer, az szinte ,,szégyenkezve” megy be este az olimpiai faluba, a szobájába. 

Az 1996-os atlantai olimpiára esélyesként ment ki… 
Igen, de mégsem nyertem, ez a pofon segített hozzá, hogy utóbb kétszeres olimpiai bajnok legyek. 

Hogyan lehet sikeres valaki?
Számomra az alázat a legfontosabb. Az alázat mellett a szorgalom, az odaadás és minden olyan dolog fontos még, ami nem eredményez nagyképűséget. Mindenki másképp fogalmazza meg. Van, aki isteni segítségről, van, aki szerencséről beszél. 

És ez független a sportágtól?
Erre van egy történetem. Az egyik lányom vízilabdázó, de egy kicsit alacsony, ezért őt nem tartják tehetségesnek. Ugyanakkor nagyon szorgalmas. Ha ő rácáfol a vízipólóra jellemző sajátosságokra, akkor tényleg mindegy, hogy valaki tehetséges vagy nem. 

Miért jó sportolni?
Azért, mert a szorgalommal mindent pótolni lehet. 

Mi az, amit a sport adni tud az embernek?
Mindent. Sport nélkül nem lehet teljes életet élni.

Lehet elég korán elkezdeni?
Persze, amennyiben 3-4 éves korban már ott van a gyermek hétköznapjaiban a sport, az nagyon jó. Ahhoz, hogy egészséges, boldog, és nagyon jó szemlélettel rendelkező emberré váljon, ahhoz rendszeres mozgásra van szüksége minden gyermeknek.  

Az M4 sport hétfői műsorában szereplést minek tekinti?
A vízilabda Európa-bajnokságon Mezei Dániel szerkesztő-műsorvezető megkeresett, megkérdezte, hogy elvállalnám-e. Azt mondtam, hogy nem, aztán meggondoltam. Azóta úgy gondolom, hogy jól döntöttem, mert megtetszett, hogy sportolóként sportolókkal beszélgethetek.

A magyar sportsikerek hogyan kapcsolódnak a mindennapokba?
Azt hiszem, hogy a sport egyre inkább teret nyer az emberek életében, a sport ma már ott van mindenhol, még a közéletben is. 

Nagy Tímea 
Tízéves korában, 1980-ban kezdett vívni a Vasas színeiben. Világbajnoki aranyérmet nyert egyéniben 2006-ban. Csapatban 1992-ben, 1993-ban, 1995-ben, 1997-ben és 1999-ben aranyérmet, 2001-ben és 2003-ban bronzérmet nyert. Az Európa-bajnokságot 1995-ben zárta aranyéremmel.

Olimpiai bajnok lett egyéniben 2000-ben és 2004-ben, 1996-ban 5., csapatban pedig 4. helyezést ért el 1996-ban és 2004-ben is. 2010-ben felhagyott az élsporttal. A Bárczy Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolát végezte el logopédusként, valamint a Testnevelési Egyetem szakedzői szakán szerzett diplomát. 

Férjezett, két lánya és egy fia van. 2001-ben a MOB női bizottságának lett a tagja. 2009-ben Sportegyesületek Országos Szövetségének általános alelnöke lett. A Hajós Alfréd Uszoda létesítményvezetője. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére