Sokba kerülhet, ha jegesen hagyjuk a házunk előtt a járdát

Frisss.hu - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 20., péntek •
Akár még bírósági ügy is lehet egy nagyobb esésből.
Sokba kerülhet, ha jegesen hagyjuk a házunk előtt a járdát

Az önkormányzat 33/2012 (XII.12.) számú rendelete kimondja, hogy az ingatlan előtti járdaszakaszok hó- és síkosság-mentesítése az ingatlan tulajdonosának, vagy kezelőjének, használójának esetleg bérlőjének a kötelessége.

A szombathelyi Közterület-felügyelet emberei folyamatosan járják a körzeteiket és figyelmeztetik a háztulajdonosokat, illetve jelzik a SZOVÁ-nak és a Szomparknak is, ha havas, jeges járdaszakaszt találnak.

Az elmúlt pár napban főleg buszmegállóknál, egy-két lakótelepi résznél, óvodáknál, bölcsődéknél és a parkoknál volt gond, de a figyelmeztetés után mindenhol elvégezték a síkosság-mentesítést, tudtuk meg Dr. Varsányi Pétertől, Szombathely Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének igazgatójától.

Nem mellesleg a mulasztásnak ára van, aki a figyelmeztetés után sem végzi el a síkosság-mentesítést, az ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságra számíthat. Ha pedig valakit baleset ér egy jeges szakaszon, az az adott ingatlan tulajdonosával szemben polgári peres úton kártérítést követelhet.

De, az sem mindegy, hogyan végezzük el a síkosság-mentesítést. Az alap, hogy a havat mindenképpen el kell takarítanunk, és csak ezután szórjuk szét a síkosság-mentesítő anyagot, ami lehet ipari, vagy útszóró só (nátrium-klorid), kőzúzalék, faforgács és hamu is.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére