„Sok mindenen múlik, mi a veszélyes és mi nem” – Besenyei Péter Szombathelyen mesélt

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2015. október 29., csütörtök •
Visszavonul a versenyzéstől a vasi gyökerekkel rendelkező világhírű műrepülő.
„Sok mindenen múlik, mi a veszélyes és mi nem” – Besenyei Péter Szombathelyen mesélt

Éppen tegnapelőtt érkezett haza Los Angelesből, ma pedig Németországba indul tovább, a két út között meg beugrott Szombathelyre az Esőemberke Alapítvány autistákat támogató jótékonysági rendezvényére, hogy meséljen magáról és arról, hogy pár napja bejelentette, visszavonul a versenyzéstől. Az indok érthető: hatvan éves kor felett már nem akar versenyezni, mint mondta, túl sok szervezést igényelnek a megmérettetések, túl sokat utazik emiatt, nehéz elhagynia az otthonát. Negyvenöt év után elege lett, a családjával szeretne több időt tölteni. Szerencsére a fizikai kondíciója rendben van és továbbra is a Red Bull kötelékeinél marad. De kezdjük a legelején.

Besenyei Péter amúgy Vas megyei, Körmenden született majd Szentgotthárdon élt, onnan költözött el szüleivel hat éves korában Budapestre. Itt pecsételődött meg a sorsa végérvényesen, mivel sokáig egy reptér mellett laktak. Ennek a sarkából nézte a repülőket: a bukfenceket, a dugóhúzókat, a le és felszállásokat. Tizenöt éves korában iratkozott be repülni tanulni majd ez lett az élete.

Az egy órás beszélgetés alatt a hallgatók videók által is bepillantást nyerhettek Besenyei Péter briliáns maővereibe, majd ezeket részletesen és érthetően elmagyarázta. Elmondta, hogy sosem érezte magát kimondottan tehetségesnek, mindig jobban akart repülni, mindig többet akart magától elvárni. Tíz éven keresztül oktatta a repülést emellett hatvanhat versenyen vett részt, aminek végén a legtöbben dobogóra állhatott. Ahogy többen mondják róla, ő tényező lett a műrepülésben, Magyarországot is vele azonosítják a versenyeken.

„Minden, amit csinálok, azt szeretem maximálisan csinálni, a repüléssel is így voltam. De minden egyes fellépéssel én felmérem, hogy ez veszélyes. Hogy mi a veszélyes vagy mi nem, az mindig azon múlik, hogy ki csinálja, milyen felkészültséggel, mikor és miért.”

A gyakorlásban és a felkészülésben látja a kulcsát a sikeres repülőgép vezetéshez. Ez egészséges kockázatvállalás, hiszen az is kockázat, ha kilépünk a házból, bármikor bármi történhet velünk. 

Az izgalmas előadás végén a közönség kérdezhetett is a világbajnoktól. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére