Sok „apróságot” tud rólunk a Facebook

Frisss/veekaybee/index - fotó: index/gadgets/facebook • 2017. február 21., kedd •
Már az ingyenes regisztráció pillanatában óriási árat fizetünk, hogy a közösségi oldal feltérképezhessen bennünket.

Ki az, aki a szerződések alján látható apró betűs részt elolvassa? Az előrelátó ember bizonyosan. Ki az, aki az internetes oldalak regisztrációjánál található felhasználási és adatkezelési nyilatkozatot átböngészi? Ez a szám viszont meglepően kevés!

Vicki Boykis remek elemzést írt, aki több mint egy évtizede az adatbázisok megszállottja. Kijelentette, hogy a legnépszerűbb közösségi oldal a posztok közzététele előtt elkezdi az adatok begyűjtését. Hogy pontosan mit is jelent ez?

Ugye mindenkivel előfordult, hogy a stresszes nap végén elkezdtünk gépelni egy provokatív mondatot? (például: utálom a főnököm, a munkahelyem vagy a kollégámat) Majd a poszt elküldését követően töröltük a bejegyzést és egy sokkal visszafogottabb írást jelenítettünk meg a hírfolyamunkban.

Ezeket a lépéseket pedig őrzi a Facebook. Persze nem kell aggódni, mert ezeket az írásokat csak az önös érdekük miatt őrzi a fejlesztői csapat. Az oldal optimalizálása mellett a megfelelő hirdetések felbukkanásában játszanak ezek óriási szerepet.

A kutatómunka azonban itt nem áll meg, hiszen az írás mellett a kattintásoknak is hatalmas ereje van. Több témában is felméréseket és kutatásokat készítettek a Facebook munkatársai. Ebből kiderül, hogy tavaly az Egyesült Államok területén lévő migránsok kapcsolatrendszereiket.

Sokkal többet tud tehát rólunk a közösségi oldal, mint hinnénk. Hogy az oldalon mit szeretnénk nyilvánossá tenni, vagy épp elrejteni, ezt könnyen megoldhatjuk. A megfelelő helyen és módon védhetjük adatainkat. Ha viszont kicsit bővebb listát szeretnénk látni, akkor a háttérben működő adatbázist kell lehívni. Ilyenkor a saját fiókunkat kell felkeresni, a Beállítások/Általános fülön és a lista alján elérhetjük a tárolt adatokat.

Természetesen a jelszavunkat nem árt ha észben tartjuk, mert hosszabb időt vesz igénybe és minden alkalommal kérni fogja az oldal.

S, hogy honnan tudja mindezt a Facebook? Egyrészt az adatainkból, illetve a fent említett adatbázisból. Emellett egy bonyolult algoritmusnak köszönhetően kitalálja keresetünket, lakásunk állapotát, élethelyzetünket. Ezt pedig befolyásolja egy házasság, válás, szakítás, vagy részvét nyilvánítása egy kedves ismerős posztja alatt.

Épp ettől ennyire veszélyes a közösségi oldal, mert a rólunk begyűjtött és láthatatlan információkhoz nem férhetünk hozzá. Ráadásul a képfeldolgozó algoritmus rohamtempóban fejlődik, így pillanatok alatt ránk találhat az oldal, ha egy koncerten jó minőségű kép készül. Ezt viszont szintén hét pecsétes titokként őrzi a fejlesztői csapat, hogy hány fotón ismert fel bennünket, mielőtt valaki betaggelt minket az adott felvételen. Két évvel ezelőtt ez a program már 83 százalékos pontossággal felismerte az adott személyt. Ráadásul a Google is képes arra, hogy pár pixelből megmondja, kinek az arca van a képen.

via veekaybee

közösség

további frisss

lap tetejére