Sohasem látott felvételekkel promózták a Gróf Erdődy Ilonáról szóló könyvet a szombathelyi Városházán

Szerző:frisss.hu fotó:Bodorkós Máté • 2016. október 22., szombat •
De sztorizgatásból sem volt hiány.
Sohasem látott felvételekkel promózták a Gróf Erdődy Ilonáról szóló könyvet a szombathelyi Városházán

Péntek délután bemutatták a Városházán a Híres szombathelyi nők 14. kötetét, ami Gróf Erdődy Ilona életét és munkásságát dolgozza fel, aki a második világháború idején jelentős önkéntes műtősasszisztensi szolgálatot végzett Szombathelyen. Az estére Kocsis Márton gitárjátékával hangolódtunk, majd elsőként dr. Puskás Tivadar polgármester köszöntötte az érdeklődőket.

Ezután dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a könyvsorozat elindítója kapott szót. Beszélt arról, hogy a könyvsorozathoz olyan jeles női személyeket igyekeztek összeválogatni, akik a mai ember számára is példát mutatnak kitartásukkal, élet szeretetükkel, szociális érzékenységükkel és kreativitásukkal.

„A mai könyvbemutató alkalmával már a 14. kötete jelent meg a Híres szombathelyi nőknek. Négy és fél éve dolgozunk ezekna könyvsorozaton és Kelbert Krisztinával együtt szerkesztjük. Az önkormányzat támogatja a könyvek kiadását, amik a Szülőföld Kiadó gondozásában jelennek meg. A sorozat szerkesztése során döntjük el azt, hogy kiket kérünk fel a könyv, illetve az előszavak megírására. A munka folyamatosan zajlik, egészen addig, amíg kezünkben nem tarthatjuk a 22. kötetet. Ebben az évben még további két könyvet mutatunk be. Az egyiket Győrvári Editről, a másikat pedig Kristóf Ágotáról" – mondta el dr. Takátsné dr. Tenki Mária, a Jogi és Társadalmi Kapcsolatok bizottságának elnöke, önkormányzati képviselő.

Ezt követően Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott lépett a pódiumra és emlékezett meg arról, hogy a rendszerváltás után többször is találkozott Gróf Endrődy Ilonával. Mint mondta, azért is különleges a grófnőről megjelent könyv, mert nem csak életútját ismerhetjük meg, hanem betekintést nyerhetünk a magyar arisztokrácia korábbi világába is.

A könyvbemutatóra eljöttek a grófnő családtagjai, leszármazottjai is. Gróf Endrődy László visszaemlékezett arra, ahogy 1946-ban megismerte nagynénjét, aki meghívta őket magához karácsonyra.

„A meghívását nagy örömmel fogadtuk, már csak azért is, mert akkoriban a családunk egy kétszobás uradalmi lakás egyik szobájában lakott. Egy ilyen kicsi, zsúfolt helyre még egy kisebb karácsonyfa se fért volna be” - mondta.

Ezután Szabó Tibor, a szombathelyi Weöres Sándor Színház színészének előadását hallgathattuk meg, majd Alfons Mensdorff-Pouilly gróf lépett a mikrofonhoz és elmesélt pár sztorit a gyerekkorából.

„Két-háromszáz menekült volt a kastélyban. A földeken szedték össze őket. Eleinte azt hittük, hogy ruszkik, de kiderült, hogy magyarok voltak. Amikor a testvéremmel kicsik voltunk nem ismertük a magyar nyelvet, de aztán rájöttünk, ha megtanuljuk, akkor apánk nem fogja érteni, hogy mit beszélünk. Ez adott egy kis motivációt” - emlékezett vissza.

Dr. Asbóth Mária, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat vezetője arról beszélt, hogy nagyon szerény, visszafogott és segítőkész embernek ismerte Erdődy grófnőt és a férjét is. A házaspár aktívan részt vett a szeretetszolgálat munkájában, sőt, saját zsebükből még nyári tábort, kirándulásokat is szerveztek a mozgássérülteknek. Emellett jótékonysági esteket is tartottak, amiknek a bevételét a határon túli gyerekek segítésére fordították.

Végül Kelbert Krisztina, a kötet szerzője mutatta be a könyvet. A művet nem csak levéltári dokumentumok alapján állította össze, hanem interjúkat csinált a grófnő hozzátartozóival és ismerőseivel. Nagy segítségére voltak Endrődy Ilona német nyelven írt naplói is. A kutatás során ritka felvételek is előkerültek, amik a grófi család mindennapjait örökítették meg. Az archív videók jelenleg egy orosz család tulajdonában vannak. Ezekből nézhettek meg párat a jelenlévők.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére