Riói olimpia: egy hét múlva fellobban a láng

Szita Róbert-kisalfold.hu-mob.hu - Fotó: olimpia2016.24.hu • 2016. július 29., péntek •
A magyar csapat legnagyobb sztárja, Hosszú Katinka az elsők között érkezett Rióba, ahol nem sokat tétlenkedett és már az első edzését is megtartotta. A fotón a londoni olimpián szereplő magyar küldöttség látható.
Riói olimpia: egy hét múlva fellobban a láng

A 160 fős magyar olimpiai csapat több csoportban megkezdte az áttelepülést a dél-amerikai földrészre. Ez nem is csoda, hiszen az úszók, a tornászok, az asztaliteniszezők, a cselgáncsozók, az evezősök, a sportlövők, a teniszezők, a vívók és a vízilabdázók már az 1. napon megkezdik a küzdelmeket. És, hogy kinek milyen esélye van, erről a még itthon tartózkodó sportvezetőt, Borkai Zsoltot, a Magyar Olimpiai Bizottság elnökét a kisalfold.hu kérdezte. 

Mindig vannak meglepetések és sajnos bukások is, ezért szinte kiszámíthatatlan, kik szereznek érmet, pláne aranyat az olimpián. Ezért sem akarok tippelni, hogy a magyar csapat hogyan szerepel majd Rióban. Egy biztos, a MOB mindent megtett a jó szereplésért, most már a versenyzőkön és az edzőkön a sor. Nyilván a világversenyeken sikeres sportágaktól, mint az úszás és a kajak-kenu, most is jó szereplés várható. A küzdősportok – mint a dzsúdó vagy a birkózás, a vívás – mindig képesek egy-egy kiugró eredményre. Nagyon népes lesz a sportlövők csapata, egy részük éppen a győri Európa-bajnokságon kvalifikálta magát Rióra, itt is születhetnek jó eredmények. Szólni kell a vízilabdáról, ahol a nők Európa-bajnokként érkeznek Brazíliába, s a férficsapat szintén esélyes akár a végső sikerre is. A magyar csapatban tehát megvan a potenciál egy szép olimpiai szereplésre – emelte ki Borkai, aki a riói problémákat is megemlítette. 

Minden olimpia előtt felkap a sajtó különböző témákat, mint most a Zika-vírust. Szoros kapcsolatban vagyok a MOB-iroda már kint lévő munkatársaival. Tőlük tudom, hogy igazak a hírek, az olimpiai faluban sok a gond, baj van például a tisztasággal. Biztos vagyok benne, hogy a kezdésig igyekeznek kijavítani mindent, amit lehet, de a körülmények minden csapat számára egyformák lesznek, a jó szereplésben kulcs lehet, hogy ezekhez kik tudnak jobban alkalmazkodni. A Zikától nem kell tartani, ezt több orvosi fórum is megerősítette. Ott most tél van, ezért szúnyogok sincsenek – tette hozzá a MOB elnöke. 

A MOB honlapjának beszámolója szerint csütörtökön már elutazott Brazíliába és időközben már szerencsésen meg is érkezett a két úszó, Hosszú Katinka és Verrasztó Dávid, a két tornász, Kovács Zsófia és Hidvégi Vid, valamint edzőik.És nemcsak megérkeztek, de a magyar csapat eslő számú ásza, Iron Lady, azaz Hosszú Katinka már a medencét is kipróbálta. 
Az egészségügyi csapat dr. Balogh Péter vezetésével is útra kelt, hiszen néhány nap alatt be kell rendezniük az olimpiai faluban, a magyar csapat szálláshelyén egy poliklinikát, ahol a nap 24 órájában tudják fogadni orvosok, masszőrök, gyógytornász és pszichológus is az ellátásra szorulókat.

A magyar olimpiai csapat legnagyobb része szombaton utazik Rióba. Köszöntésükre a Syma-csarnoknál reggel fél 8 és 8 óra között lesz lehetőség a családtagok, szurkolók és az újságírók számára. Nyolc után buszokkal indulnak Ferihegyre. A szombati utazó keretben lesz 2-2 ökölvívó, szörföző és vívó, 3-3 asztaliteniszező, evezős és vitorlázó, 8 sportlövő, továbbá a két 13 fős vízilabdacsapat és az úszók, utóbbiak 33-an.

 

közösség

további frisss

lap tetejére