Repülés közben igazán lenyűgözőek az égi tünemények

Szerző: NR - Fotó: Santiago Borja • 2017. június 17., szombat •
Amikor a pilótáknak vezetés közben még fotózni is van idejük...
Repülés közben igazán lenyűgözőek az égi tünemények

Egy utasszállító repülőn a legtöbben az ablak mellé vágyunk, hogy legalább azon a kis lőrésen keresztül kémlelhessük az eget. Már az a kevés is egészen fenomenális, ami onnan a szemünk elé tárul, de vannak szerencsésebbek, akik 270 fokot látnak be az égboltból - ők a pilóta fülkében tartózkodók.

Vihar Ecuador felett - Fotó: Santiago Borja

Az elmúlt pár évben több pilóta is rákapott a fotózásra, ami ezeket a képeket elnézve nem is csoda. S bár nekik ez lehet, hogy csak egy hobbi, az viszont tagadhatatlan, hogy ezzel újraértelmezik a légi fotózás műfaját.

Szupercella Panama felett - Fotó: Santiago Borja

Az ecuadori pilóta, Santiago Borja általában azt a hat órányi pihenést használja ki, ami egy 12 órás repülőút alatt jut neki egy Boeing 767-es fedélzetén. Ilyenkor előszeretettel kapja lencsevégre a viharokat. Erre pedig bőven van lehetősége, hiszen Ecuadorból rendszerint New Yorkba repül, a Karib-térségen keresztül, ahol eléggé heves viharokat tud produkálni az anyatermészet.

Sarki fény Oroszország felett - Fotó: Christiaan van Heijst

Kollégája, Christiaan van Heijst már más aspektusából látja a világot. Ő 13 évvel ezelőtt azért kezdett el a pilótafülkében fotózni, hogy megmutathassa a szüleinek, mit lát egy-egy út alatt. Majd némi befektetés után olyan fotós cuccot vett, amivel már éjszaka, holdfényben is tud fényképezni. A holland pilóta az elmúlt hat évben teherszállító 747-esekkel repkedett a világban, ennek előnye, hogy olyan útvonalakat járhatott be, amelyeken utasszállítók nem repülhetnek.

Christiaan szereti a hosszú záridős képeket, és szeret a pilótafülke visszajelző fényeivel "játszani" a felvételein, míg a háttérben kirajzolódik a Tejút, vagy a sarki fény.

 

közösség

további frisss

lap tetejére