Rallye-éjszaka az Iseumnál és a Fő téren

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. május 20., szombat •
Az M6Log Iseum Rallye péntek esti rajtceremóniáján kiváló hangulatot produkáltak a szervezők és a versenyzők, az autósport szerelmesei pedig először az Iseumnál, aztán a Fő téren is ámulatba eshettek.
Rallye-éjszaka az Iseumnál és a Fő téren

Valószínű, hogy mindenki, még az autóversenyzők is azt várták, hogy a Falco továbbjusson Kaposváron, mert csak a sárga-feketék győzelme után, jókora csúszással kezdődött el az Iseum előtti bemutatkozás a nagyérdeműnek. Szóval jó volt ez így, hiszen a kosárlabda szerelmesei sem maradtak le arról, hogy az autóversenyzők és navigátoraik elmondják az idei harmadik bajnoki futam előtti várakozásaikat.

Az országos bajnokság vasi futama a városmarketing szempontjából is kiváló, hiszen több ezer embert érdekelt a péntek esti díszrajt, ahol szervezők elmondták, hogy abban bíznak, hogy a tavalyihoz hasonlóan az idei Iseum rallye is nagyon látványos és izgalmas verseny lesz.

A rajtceremónián a legnagyobb taps az R5-ös technikákat és a legnagyobb esélyeseket, így a címvédő Herczig-Bacigal, valamint a kvalifikáción egyedülálló módon azonos időt elérő Hadik-Kertész, Turán-Farnadi és a Ranga-Szőke párost fogadta.

Érdekesség egyébként, hogy a magyar ralisport történetében eddig egyedülálló programmal kezdődött el az idei szombathelyi futam. Az M6Log Iseum Rallyen ugyanis pénteken délután az első tizenöt páros részvételével egy kvalifikációt tartottak a Söptei úti laktanyánál lévő ,,rallye-katlannál”, amely arról volt hivatott dönteni, hogy a szombati gyorsasági szakaszokat mely páros hányadik helyről kezdheti meg. Az Európa-bajnokságon (ERC) már egy bevett gyakorlat a murvás versenyek előtt, hogy a selejtező legjobbja választhat először rajtpozíciót, majd utána a helyezési számoknak megfelelően dönthetnek a többiek az indulási sorrendről.

A szombathelyi ,,rallye-katlanban” két gyakorló kör után, a harmadik alkalmat teljesítették élesben az ORB legjobbjai. Az élen végül tizedre azonos idővel a Hadik András-Kertész Krisztián, a Turán Frigyes-Farnadi Ágnes, valamint a Ranga Péter-Szőke Tamás páros végzett. Mindannyian 2:18,8 alatt teljesítettél a 3 kilométeres szakaszt. M6Log Iseum Rallye – a kvalifikáció végeredménye:
1. Hadik András, Kertész Krisztián (Ford Fiesta R5) 2:18,8
1. Turán Frigyes, Farnadi Ágnes (Ford Fiesta R5) +0,0
1. Ranga Péter, Szőke Tamás (Skoda Fabia R5) +0,0
4. Botka Dávid, Szenner Zsolt (Citroen DS3 R5) +0,3
5. Velenczei Ádám, Szedő Csaba (Hyundai i20 R5) +0,7
6. Vincze Ferenc, Bazsó Attila (Skoda Fabia R5) +0,8

Az élen végzett egységek között a rajtsorrend választás lehetőségét sorsolással döntötték el a rajtceremónia helyszínén. A szerencse Hadikéknak kedvezett, ő a 15 starthelyet lőtte ki magának, Rangáék a 12., Turánék a 8. pozícióból rajtolhatnak. A címvédő Herczigék pedig a 10. helyről indulnak. 

Az autók felvonulása és bemutatkozása után rallye-night partyn ismerkedhettek meg a versenyzőkkel az autósport szerelmesei. Érdekesség, hogy a városvezetés idén beengedte az autócsodákat a Fő térre és így kézzel fogható közelségbe kerülhetett mindenki a sok száz lóerővel. 

A magyar bajnokság harmadik futama szombat reggel már a gyorsasági szakaszokkal folytatódnak. Két helyszínen összesen hat szakasz vár a versenyzőkre. A ,,rallye-katlant” és az acsádi pályát is egyaránt három-három alkalommal teljesítik az egységek. Acsádnál 9.51-kor indul a száguldás, a ,,rallye-katlanban” pedig először 10.28-kor lehet majd porfelhőt látni. Érdemes lesz ide kilátogatni, hiszen a ,,rallye-katlanban” látványos oldalirányú csúszások, bukkanókkal tarkított pályaszakaszok várnak a versenyzőkre és autóikra.  

A vasárnapi szakaszok több versenyző szerint is keményebbek lesznek, mint a szombatiak, többen dicsérték Markó Tibor főszervezőt, hogy jó pályát alakított ki, így aztán minden bizonnyal nagy harc lesz és másodperceken múlhat az 1-3 hely sorsa. 
Vasárnap egyébként további öt szakasszal zárul a futam, amelynek a díjkiosztóját a 14 órától tartják az Iseum előtt felállított céldobogón. Tavaly a Herczig-Bacigál duó diadalmaskodott, vajon megvédik-e címüket?

A rallye valamennyi szakasza ingyenesen megtekinthető, a legfontosabb eseményekről, a verseny állásáról a FRISSS FM és a frisss.hu folyamatosan beszámol.  
3, 2, 1 és start! 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére