Rábaközi lakodalom és fotókiállítás várta az érdeklődőket a Vasi Skanzenben a Múzeumok Éjszakáján

NagyRobert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. június 25., vasárnap •
Végül egy hatalmas máglya világította be a szombathelyi éjszakát.
Rábaközi lakodalom és fotókiállítás várta az érdeklődőket a Vasi Skanzenben a Múzeumok Éjszakáján

Június 24-e, szombat nem csak a Szent Iván-éj miatt marad emlékezetes, hanem a Múzeumok Éjszakája II. miatt is. Ezúttal a Vasi Skanzenbe várták az érdeklődőket fotókiállítással, Rábaközi lakodalommal, kézműves foglalkozásokkal és tűzgyújtással.

A Fényérzék - Kép-átmenetek kiállítás megnyitóján először Csapláros Andrea múzeumigazgató köszöntötte az érdeklődőket, majd átadta a szót Dr. Gráfik Imre néprajzkutatónak, aki a beszédében az "amerikás" képekre hívta fel a figyelmet, ahol bizonyos belemontírozásokkal történt meg az eredeti felvétel dokumentumszerű kiegészítése.

A falusi élet mindennapjait követhetjük végig a kiállított fotókon, ahol egy-két kép rendkívül érdekes, helyenként már-már kissé groteszk történettel bír, például a lakodalmas fotó, ahol csak a menyasszony és vőlegény (illetve az újdonsült férj és feleség) hiányzik a képről, mert ők amúgy Amerikában házasodtak össze...

A kiállítás megnyitót a Rábaközi lakodalom követte, szili és vitnyédi népszokásokat felelevenítve. Vitnyédi verbunkot táncoltak a vőlegény tiszteletére, majd szemtanúi lehettünk a menyasszony öltöztetésnek és a menyasszony búcsúztatónak. A vidám kikérő után, de még a csárdás előtt lezajlott a ceremónia is. Maga a lakodalom tűzgyújtással zárult, ahol a lángok bevilágították az egész mezőt, míg a férfiak és az asszonyok "hajnalig" ropták a táncot.

 

közösség

további frisss

lap tetejére