Pozsár Andris élete minden pillanata a mozgókép körül forog

PCS - fotó: Bodorkós Máté, Kiss Roland - videó: Pozsár András • 2017. szeptember 08., péntek •
A szombathelyi filmes egy napját követtük végig, amely sokkal izgalmasabbnak tűnik, mint elsőre hihetnénk.
Pozsár Andris élete minden pillanata a mozgókép körül forog

Hobbiból szerelem, majd szerelemből hivatás - talán ezzel lehetne legjobban összefoglalni Pozsár András kapcsolatát a videózással. A legtöbb emberrel ellentétben a szombathelyi fiatalember több dimenzióban gondolkodik. Ugyanis nem csak egyetlen szögből szereti rögzíteni a rendezvényeket, de erről kicsit később.

András még csak 26 éves, de nincs olyan régiója hazánknak, ahol ne fordult volna meg. Ráadásul Európa szinte minden országában járt már és akár munka, akár szórakozás, Yszap (ahogy a barátai hívják) rendre kamerát ragad.

Általános iskola végén már készült pár zenére megvágott amatőr videóm, szóval régóta érdekel a dolog. Valamiért az egyetemen mégsem ilyen irányú képzésre jelentkeztem, de rá kellett jönnöm, hogy ez az, amit szeretnék és szeretek csinálni. Szóval még az egyetemet is ott hagytam miatta. Hivatásszerűen 2013 óta csinálom a filmezést.

Azonban nem csak a kamerával bánik jól Andris, hanem a drónjával is, amelyet évek óta fejleszt. A borsos árú alkatrészek miatt csak lépésenként van mód fejleszteni, de munkáján jól látszik, hogy nem minden a felszerelés, érteni is kell hozzá! Nem véletlen, hogy az elsők között volt, akik megszerezték a drónra kibocsátott, a Magyar Légügyi Hatóság által is elismert drónpilóta jogosítványt is.

Esküvői kreatív fotózás a bledi tó partján - fotó: Kiss Roland

 

Legtöbb érdekesség a drónnal kapcsolatban történt. Gondolták már azt, hogy kémkedtem valaki után. Előfordult, hogy a rendőrök igazoltattak egy budapesti repülésem után, majd közölték, hogy nem tudják mit kell tenniük, ha valakinek van engedélye repülni, mert ilyennel még nem találkoztak. De figyelni is kell, augusztusban egy hajóról való reptetés után kézbe szerettem volna leszállni, és majdnem 3 ujjam vége bánta ezt a manővert.

Egyébként mielőtt bárki irigyelné, mert gyönyörű helyeken járt a videós, bizony akadnak árnyoldalai ennek a szakmának. Hiszen a több órás utazás, a helyszíni terepszemle és a felvételt követően van, hogy napokig tartó utómunka várja a számítógép asztala mögött.

A nyersanyagot többször át kell nézni, hogy mi az, aminek mindenképp benne kell lennie a végleges változatban. A vágások, a színezés és a különböző effektek mellett a megfelelő zenét is jól meg kell választani, hiszen a tökéletesnek hitt videót egy rosszul megválasztott dallam el tudja rontani - vélte András.

Andris megfordult már rengeteg esküvőn - csak idén 32 esküvői felkérése van - de üzletek, boltok is megkeresik, ha egy minőségi kisfilmet szeretnének rendelni tőle.

Szeretném, ha új szemszögből is láthatná a közönség a munkámat. Éppen ezért mindig szem előtt tartom a fejlődést és a folyamatosan megújulni akarást. Talán sokan ott rontják el, hogy egy elért szint után már nincs motiváció vagy azt hiszik elég az a technika amivel dolgoznak. Sajnos 2-3 évente a teljes felszerelést cserélni kell, ha az ember szeretné tartani a szintet, vagy egy kicsit mindig mások előtt járni. Én is így tettem, így szintet lépve már 4K minőségben tudok forgatni, és az utómunkát is könnyedén tudom elvégezni vele.

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére