Péntek éjszaka mindenki horvát szeretett volna lenni

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2017. február 25., szombat •
Aki a Tóvendéglőben rendezett horvát bálon járt, kiválóan érezhette magát.
Péntek éjszaka mindenki horvát szeretett volna lenni

Gordan Girlic Radman, Horvátország budapesti nagykövete, Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője, valamint Harangozó Bertalan kormánymegbízott mellett a diaszpórában élő horvátok államtitkárságának képviselője, a horvátok parlamenti szószólója, az országos horvát önkormányzat elnöke, a horvát települések vezetői és plébánosai is tiszteletüket tették a Tóvendéglőben péntek éjszaka rendezett horvát bálon.

Persze Szentpéterfa, Horvátzsidány, Peresznye, Olmód, Narda, Felsőcsatár, Horvátlövő és Kópháza vidám horvát közösségei is megjelentek a bálon, ahol a magyar, majd a horvát himnusz felcsendülése jelezte, kezdődik a mulatság.

Aztán Hende Csaba, a térség országgyűlési képviselője először horvátul, majd magyarul is köszöntötte a megjelent bálozókat. 

Ez a terem most hűen tükrözi a velünk élő horvát nemzetiség hatalmas erejét. Horvát barátaink ma este, éjszaka a nyelvüket, a kultúrájukat, az identitásukat megőrizve együtt ünnepelnek. A kisebbség a horvátok esetében csak részben igaz, ma ugyanis mindenki szeretne horvát lenni – fogalmazott Hende Csaba.   

Harangozó Bertalan kormánymegbízott a magyar, a horvát és az osztrák vendégeket is köszöntötte. 

A közönségnek ma egy dolga van, ünnepelni, bálozni, a rendezvény pedig két üzenetet hordoz magában: egyrészt a nyugat-magyarországi horvátok a határokon túlra kerültekkel együtt erősítsék meg identitásukat, önazonosságukat, másrészt a bál járuljon hozzá a barátság, a horvátok és a magyarok közötti sorsközösség erősítéséhez – tette hozzá Harangozó Bertalan. 

A helyszínen a főszervezőtől, Glavanics Krisztinától megtudtuk, hogy a bál rendezéséért rotációs rendszerben minden évben más település a felelős, idén Nardán volt a sor. 

A gradiscsei horvátok bálja az egyik legnagyobb a megyében, illetve a régióban, remélem, hogy idén sem csalódtak a horvátok és a Vas, a Győr-Sopron-Moson megyéből, valamint a határainkon túlról érkezők is jól érezték magukat – fűzte hozzá Glavanics Krisztina, aki azt is elárulta, hogy a műsorban fellépő horvátországi Muraszerdahelyről érkezőkkel már 25 éves kapcsolatot ápolnak, akik egy kiváló zenekart ajándékoztak péntek éjszakára.

A zenekar pedig, akárcsak a szentpéterfai Pinka Band, kitett magáért, hiszen kiváló hangulatot varázsolt mindkét együttes a táncparkettre. A horvátok pedig csak ropták és ropták...

Egyébként a ma gradiscsei horvátok névvel nevezett horvátok a törökök terjeszkedés elől menekültek hazánkba és telepedtek be az akkori Magyarország északnyugati határvidékére. 

A tánc közben a várva-várt tombola-nyereményeket is kisorsolták, a rengeteg eladott sorsjegyből befolyt bevétel a horvát közösség jövőbeni érdekeit szolgálja. 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére