Pecsételtünk, Guinness-t ittunk, ír zenét hallgattunk

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. június 16., csütörtök •
A Bloomsday ugyanolyan rétegprogram, mint minden évben, de örülünk, hogy a Joyce-irodalmat életben tartják Szombathelyen.
Pecsételtünk, Guinness-t ittunk, ír zenét hallgattunk

A szombathelyi tradíciónak számító rendezvény azon az irodalmi tényen alapul, hogy James Joyce Ulysses című – egyetlen napon (1904. június 16.) játszódó – regényének mitikus főhőse Leopold Bloom (Virág Lipót) reklámügynök, dublini kispolgár szombathelyi származásúnak vallja magát. A helytörténészek kiderítették, hogy az 1800-as évek közepén valóban élt a városban, a mai Fő tér 41. szám alatti házában egy Blum nevű család. E család leszármazottja volt egy bizonyos Virág Lipót, aki Triesztben került kapcsolatba James Joyce-szal. Ezen alapszik az immár hagyománnyá vált kortárs művészeti ünnep, mely 1994-ben indult útjára.

Idén is az ír-magyar barátság jegyében zajlott a program, Pat Kelly Írország nagykövete is tiszteletét tette. Koczka Tibor alpolgármester a megnyitón elmondta, bár nem járt még Írországban, a mai rendezvény miatt mégis ilyen érzése van. „Országainkat nem csak a tánc vagy a sör szeretete köti össze, hanem hasonlóan zaklatott múltunk is”- tette hozzá.

A nagykövet elmondta, hogy bár az Ulysses egy fikció, univerzális eszméket fogalmaz meg, emberi tapasztalásokról is szól.

A Bloomsday kimaradhatatlan pillanata volt a porcukros pecsételés, melybe mi is beszálltunk. Most azonban nem csak Leopold Bloom, hanem Szent Márton neve is a Fő tér köveire íródott. Később a Zsinagóga Udvarban folytatódott a program eredeti Guinness sörrel, majd két kiállítás megnyitóval. Közben szólt az ír zene és máris az ír szigeten éreztük magunkat.

Martyn Ferenc: Ulysses grafikákkal készült, az Új Irokéz Galériában pedig Gerhes Gábor: Az öt legyőzi a hatot című tárlatát lehetett megnézni. Az érdeklődök szinte ugyanazok voltak, mint minden évben, rétegprogram ez a rétegkultúrában. De közben mégis jó, hogy egy ilyen irodalmi örökséget életben tartanak Szombathelyen. Mi nagyon élveztük. 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére