Parkolni csak okosan, szépen…?!

Szerző: Tóth Eszter - Fotó: Tóth Arnold • 2017. március 21., kedd •
Mindenkivel előfordult már, hogy nem tudta, teljesen szabályosan áll-e az adott helyen, rosszul küldte el sms-ben a rendszámot vagy nem volt tisztában azzal, hogy a lejárt parkolójegy után öt vagy tizenöt percet húzhat még rá. A folyamatosan változó szabályozásokról pedig ne is beszéljünk...
Parkolni csak okosan, szépen…?!

Potyondi Nikolett, a SZOVA kommunikációs munkatársának segítségével tisztázunk most pár dolgot.

Parkolás = Várakozás

A KRESZ 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelete különbséget tesz megállás és várakozás között. Ha például pakolunk, vagy kiteszünk valakit, az csak megállásnak minősül, ha viszont öt percnél tovább magára hagyjuk a kocsit, akkor várakozunk, azaz parkolunk.

„Megállásnak minősül a járművel a be- és a kiszálláshoz, vagy a folyamatos fel- és lerakáshoz szükséges ideig, illetőleg - ha a vezető a járműnél marad - egyéb okból legfeljebb 5 percig történő egy helyben tartózkodás. A várakozás pedig a járművel a megállásnál hosszabb ideig történő egy helyben tartózkodás. A KRESZ a parkolás fogalma helyett a várakozás szót használja, az számít tehát tulajdonképpen parkolásnak” – magyarázta a szakértő.  

"Ha várakozunk (és ezt tábla nem tiltja), azt mindig a menetirány szerinti jobb oldalon tegyük.  A KRESZ szerint járművel megállni, illetve várakozni kétirányú forgalomra alkalmas úton, ha a közúti jelzésekből más nem következik: csak az úttest menetirány szerinti jobb szélén azzal párhuzamosan, egy sorban szabad.”

Ha villogtatsz is jár a büntetés

A fizetős területeken hiába használod az elakadásjelzőt - jelezvén, hogy hamarosan visszatérsz - azt az ellenőr nem veheti figyelembe.

„Szombathely Megyei Jogú Város Közgyűlésének 21/2012.(V.10) sz. önkormányzati rendeletének területi hatálya a város közigazgatási területén belüli önkormányzati helyi közutakra, a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől elzárt magánutakra, valamint terekre, parkokra és egyéb közterületekre terjed ki. Amennyiben a parkolást a KRESZ szabályai nem tiltják, úgy a táblával jelölt parkolókban mindenhol fizetni kell. Az ellenőrzés során kizárólag a felsorolt jogszabályokat veszik figyelembe az ellenőrök.”

Türelmi idő van 

A megvételre öt perced van, a lejárat után pedig öt vagy tizenöt percet kapsz.

„Szombathelyen a parkolójegy megváltására biztosított türelmi idő 5 perc, mely az Általános Szerződési Feltételekben került rögzítésre. Az 1988. évi I. törvény a közúti közlekedésről kizárólag a szabályosan megváltott és kihelyezett jegyek érvényességének lejárta után biztosít türelmi időt. Ha a jegyet egy óránál rövidebb időre váltották meg, a türelmi idő öt perc, ha egy órára, vagy ennél hosszabb időre váltották meg, akkor tizenöt perc.”

Nem muszáj pénzt szórni az automatába

Parkolhatunk sms-ben vagy mobilapplikációval is.

„A közszolgáltatásként nyújtott hazai mobilparkolás 2014. július 1-től országosan egységes rendszerben működik. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. integrátorként közreműködik a parkolási üzemeltetők, illetve a mobilfizetési szolgáltatást nyújtó viszonteladók között. A fizető parkolási övezetekben a parkolási üzemeltetők által kiszabott díjak gyorsan és kényelmesen rendezhetők mobileszközökkel: SMS küldéssel, telefonhívással vagy mobilapplikációval. Bővebb tájékoztató a www.nemzetimobilfizetes.hu oldalon található.”

Upsz, rossz zóna… 

Mobilos parkolásnál könnyen előfordulhat, hogy véletlenül eltéveszted a zóna számát. Rossz hír, hogy a figyelmetlenséged miatt jár a büntetés, viszont, ha a rendszámodban elírsz egy betűt, nem kell pótdíjra számítanod.

„Mobilparkolás esetén a várakozóhely a megfizetett díj mértékéig vehető igénybe oly módon, hogy az igénybe vevő a gépjármű rendszámát, a várakozás megkezdését és befejezését külön-külön köteles a szolgáltatást nyújtó által megjelölt mobiltelefonszámon regisztrálni. Amennyiben rossz zónaszámra kerül a parkolás elindításra, úgy az ellenőrzést végző személy részére a rendszer nem jelez érvényes mobilparkolást, így pótdíjfizetési felszólítást fog készíteni. Ilyenkor az 1988. évi Közúti Közlekedésről szóló I. törvényben meghatározott pótdíj kerül kiszabásra. A 21/2012.(V.10) sz. önkormányzati rendelet alapján mentesül a gépjárművezető a díjfizetés nélküli várakozás miatt kiszabott pótdíj megfizetésének kötelezettsége alól, ha hitelt érdemlően igazolja, hogy a várakozási díjat megfizette, azonban a mobilparkolás igénybevétele során gondatlanságból rendszámának legfeljebb egy karakterét hibásan adta meg. Tehát amennyiben a zónaszám téves úgy nem, csak ha a rendszámnak egy karaktere van elütve, akkor van lehetőség a pótdíj törlésére.”

Panaszt tehetsz

Mehetsz személyesen, de írhatsz is a SZOVA-nak.

„Személyesen a SZOVA Zrt. ügyfélszolgálatán (Szombathely, Kőszegi u. 11- 17., nyitva tartás: hétfő, kedd, csüt., péntek: 9-16 óráig, szerdán 8-20-ig). Vagy telefonon: a SZOVA Zrt. Parkolási csoportjának telefonszámán keresztül (+36 94 501 966), vagy az Ügyfélszolgálat telefonszámán (+36 94 339 889). Írásban: parkolas@szova.hu, illetve postai úton, cím: 9700 Szombathely, Welther K. u. 4.”

A szabálytalan helyen parkoló, két helyet elfoglaló vagy mások útjában álló autósok problémája nem a SZOVA, hanem a közterület-felügyelet hatásköre, nemsokára megkeressük őket is.

 

közösség

további frisss

lap tetejére