Pályára állt a Tom Kondor Band, első állomás: Savaria Történelmi Karnevál

Horváth Maja • 2015. augusztus 25., kedd •
Először a Sörtéren, péntek este hallgathatjuk meg a végleges formációt.
Pályára állt a Tom Kondor Band, első állomás: Savaria Történelmi Karnevál

Jó pár éve zenélnek különböző összeállításban, akár egymással is, rengeteg stílust kipróbáltak, nyertek országos tehetségkutatót, de most létrejött az, amire mindannyian vágytak. A Tom Kondor Band, élén az alapító Kondor Tamással egy új fejezetet nyitott életében, és remélik ez a fejezet hosszú, sikeres és mindenekelőtt a közönség részéről kedvelt lesz. A kizárólag szombathelyi tagokkal rendelkező együttes három zenészével, Kondor Tamással, Gyurácz Zoltánnal és Kiss Tamással beszélgettünk.

Mint kiderült, a Szombathelyen már ismerősen csengő Tom Kondor Band nevű együttesben eddig nem voltak állandóak a tagok. Ugyan mindenki mindenkivel játszott már különböző együttesekben és a Tom Kondor Band tagjaként is mindannyian felléptek már, csak idén januárban véglegesedett a csapat összeállítása.

Gyurácz Zoltán

 

Az elmúlt évek során sokféle stílust kipróbáltak, sikereik is voltak, többek között az Opus Altera nevű együttessel Kondor Tomi országos tehetségkutató versenyt is nyert, de valahogy egyik sem bizonyult az igazinak. Most viszont teljes az egyetértés abban, hogy ami irányt kijelöltek saját maguk számára mind zenében, mind szövegben, mind színvonalban azzal valamennyien azonosulnak. A céljuk, hogy olyan színvonalas, széles rétegek által kedvelt, elsősorban a rockra hajazó zenével lépjenek a közönség elé, ami mindenekelőtt értékes. Még akkor is, ha az ilyen jellegű műfajra könnyen rá lehet fogni, hogy klisés.

„Attól, hogy valami klisés, még lehet értékes”- mondja a zenéket és többnyire a szövegeket is megalkotó Kondor Tomi. Aki azt is hozzáteszi a komponálást firtató kérdésre, hogy „akkor a legjobb, ha a zene és a szöveg egy időben születik meg a fejemben, vagy még esetleg úgy, hogy először a zene.” Amikor elkészült egy szám, akkor Tomi felveszi a szólamokat egyesével és hogy minél jobb legyen a hangzás már ekkor is, képes volt az alapvetően billentyűs jó pár gitárt vásárolni magának.

Aki már hallotta saját számaikat, az azt mondja, elsősorban Stingre, Eric Claptonra, Bryan Adamsre hasonlít zenéjük. Ők ezt el is fogadják, hozzátéve, hogy ez természetes hiszen elsősorban lírai, történet mesélős, kulturált számokat adnak elő. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne állna legalább ennyire közel hozzájuk a rock alapú, dögös stílus is.

A Savaria Történelmi Karneváon, péntek este fél kilenckor kezdődő koncertjükön körülbelül fele-fele arányban hallhatunk saját és más előadók számait. Így meghallgathatjuk a Queen, Genesis, Joe Cocker, Tom Jons és Bon Jovi egy-egy számát is.

A koncert specialitása: A közönséget arra buzdítják, hogy mindenki nyugodtan fotózza őket közben, sőt töltse is fel a legjobb képeit az együttes facebook oldalára, mert a koncertet követően az együttes tagjai, mint szigorú szakmai zsűri elbírálja a fotókat és a legjobbak készítőit saját maguk által készített finomsággal kínálják meg. Azt nem árulták el, hogy ez vajon mi lesz, de csalódni senki nem fog benne ez garantált.

Kiss Tamás

 

Egy kicsit tiltakoznak, amikor arról beszélek, hogy ha egyszer ennyire népszerű műfajban indultak útnak, ilyen komoly elhatározással, akkor előbb-utóbb a leendő Haladás Stadionban fogunk velük találkozni, mondván, hogy egy ekkora helyszínen túl személytelen az előadás tapasztalataik szerint. Mindenesetre menedzserük már van, aki gőzerővel dolgozik, honlapjuk pár hét múlva elkészül, szeptemberben jön a következő fellépés és ki tudja? Ha öt tehetséges, tapasztalt fiatal zenész egyszer csak egy irányba kezd el húzni egy szekeret, akkor abból bármi is kisülhet, nem?

közösség

további frisss

lap tetejére