Összesen húsz rendelő energetikai korszerűsítése történt meg

Szponzorált tartalom • 2019. április 08., hétfő •
Egészségügyi intézmények korszerűsítését fejezték be nemrég, melyhez Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata 182 992 500 forintos uniós támogatást is kapott.
Összesen húsz rendelő energetikai korszerűsítése történt meg

A szombathelyi önkormányzat még 2015 áprilisában fogadta el a város Klímavédelmi és energiai stratégiáját. A dokumentum célkitűzései közé tartozik az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése és a megújuló energiaforrások széleskörű alkalmazása. Összhangban a Terület- és Településfejlesztési Operatív program stratégiai céljaival, ebben történt most komoly előrelépés az egészségügyi intézmények korszerűsítésével.

A fejlesztésben kettő, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan érintett a Váci Mihály utca 3., és a Jáki út 35. szám alatt található intézmények. Az épületek energetikai jellemzői messze elmaradtak a jelenkor elvárásaitól.

A Váci Mihály utcai orvosi rendelőket és a mellette működő Idősek Klubját befogadó épületet 71.351.471 forintból korszerűsítették. Jelenleg 5 felnőtt háziorvosi, 2 házi gyermekorvosi, 2 fogászati rendelő és 3 védőnői szolgálat működik az épületben, mely hagyományos magas tetős, téglafalas szerkezetekkel rendelkezik. A homlokzati felület és a zárófödém szigeteléssel nem rendelkezett. Fűtési rendszere elavult, felújításra szorult. Az energetikai megtakarítást korábban ablakcserével próbálták elősegíteni. A projekt során megtörtént a külső határoló szerkezetek hőszigetelése. A melegvíz-ellátást már külső levegős hőszivattyú biztosítja.

Ezzel egy időben 89.839.530 forintból korszerűsítették a Jáki úti orvosi rendelőket befogadó épületet. Jelenleg 3 felnőtt háziorvosi, 1 házi gyermekorvosi rendelő és 3 védőnői szolgálat működik ott. Az épület hagyományos lapos tetős, téglafalas szerkezetekkel rendelkezik. Fűtési rendszere elavult, felújításra szorult. Az energetikai megtakarítást korábban részleges ablakcserével próbálták elősegíteni. A mostani beruházás részeként a tetőt hőszigetelték, és kicserélték a megmaradt régi nyílászárókat is. A fűtési rendszerbe külsőlevegős hőszivattyút építettek, és termosztatikus radiátorszelepet helyeztek a meglévő radiátorokra.

A villamos energia fogyasztás részbeni fedezésére mindkét helyszínen napelemes rendszert is telepítettek.

közösség

további frisss

lap tetejére