Oroszországban is van egy lakótelepnyi Szombathely

NagyRobert - Fotó: Wikimapia.org • 2017. január 15., vasárnap •
Mindezt Mariföld fővárosában sikerült összehozni.
Oroszországban is van egy lakótelepnyi Szombathely

Ha azt mondom Joskar-Ola, akkor mindenkinek az egyik szocreál szombathelyi lakótelep jut az emberek eszébe. Pedig Joskar-Ola, vagyis a "Vörös Város" Mariföld fővárosa. A Kis-Koksaga partján fekvő várost 1584-ben alapították, igaz akkoriban Carjov Gorodok na Koksage volt a neve, majd néhány évszázadra felvette a nem kevésbé bonyolult Carjovokoksajszk nevet. 1919-től egészen 1927-ig Krasznokoksajszknak hívták a várost, majd jött a jóval egyszerűbb Joskar-Ola éra, ami a mai napig tart.

A híd túloldalán, az a vizes terület, az a mai Szombathely-lakótelep (1974) - Fotó: nemiga.info

Mariföld fővárosa 1971-ben lett Szombathely testvérvárosa, ami a nyelvrokonság révén köttetett, mivel a marik is a finnugor nyelvcsaládhoz tartoznak, akárcsak mi magyarok. Ekkor jött az ötlet, hogy a két városban lesz egy-egy lakótelep, amit a másikról neveznek el, amolyan baráti gesztusként.

1975-ben gőzerővel megkezdődött az építkezés - Fotó: nemiga.info

Mivel a második világháború után a "Vörös Város" jelentős ipari és közlekedési csomóponttá nőtte ki magát, így a 70-es évek elején a munkásoknak új lakásokat kellett építeni. Ezért 1974-ben egy mocsaras területet elneveztek Úttörő-kerületnek, majd elkezdték a területet feltölteni és 14, 16 és 17 emeletes tömbházakat felhúzni. Ezt a részt a Kongresszus-híd kötötte össze a belvárossal, ami az egykori lápos területtől csak 10-15 percnyi sétára volt.

Nem aprózták el a dolgokat (1976) - Fotó: nemiga.info

1975-ben aztán a területet átkeresztelték Szombathelyre, ami ekkor csak a Petrov és Szergej Csavain körutak által határolt területnek felelt meg. Az építkezés viszonylag gyorsan zajlott, 1976-ban már álltak az első házak, 1978-ban pedig elkezdték építeni az Eshkinina körgyűrűt is. 1979-ben pedig elkezdték alapozni a Lenin sugárutat. Az oroszországi Szombathely végül 1980-ra lett kész.

1977-ben már nem csak a körvonalai látszottak a lakótelepnek - Fotó: nemiga.info

A Szovjetunió bukásával a Joskar-Ola szerepe is csökkent, a mesterségesen felduzzasztott ipar befulladt, így a város életében egyre nagyobb szerep jutott a feketekereskedelemnek. Bár a hely még mindig Mariföld fővárosa, de egy isten háta mögötti kis város lett, aminek az egyik lakótelepe a Szombathely nevet viseli.

Egy évvel később... (1978) - Fotó: nemiga.info

1979. Joskar-Ola és a már majdnem kulcsra kész Szombathely-lakótelep - Fotó: nemiga.info

Zajlik az élet (1980) - Fotó: nemiga.info

Ezek pedig már a mai állapotok - Fotó: Down-House.ru

A Szombathely-lakótelep télen - Fotó: Wikimapia.org

Légi felvétel a környékről - Fotó: airfotovideo.ru/users/aip57

Már-már otthon érezzük magunkat - Fotó: Down-House.ru

Innen nézve, nem is rossz - Fotó: schaste.su

Téli este az orosz Szombathelyen - Fotó: marimedia.ru

Csak egy kis vihar - Fotó: Down-House.ru

 

 

közösség

további frisss

lap tetejére