Ön tudja, mi a helyes áthaladási sorrend?

Frisss/PCS/HVG/Netcar - fotó: HVG, netcar, kreszklub • 2017. augusztus 08., kedd •
Több ábra kering a világhálón, amelyre rendkívül szórakoztató válaszokat adnak a jogosítvánnyal rendelkező emberek. Unger József szerint azonban a közlekedési morál mellett a hiányos felkészültség az oka az utakon tapasztalt káosznak. Ráadásul a legtöbb sofőr még a rendőri karjelzéseket sem ismeri.
Ön tudja, mi a helyes áthaladási sorrend?

Bizony nem lőnénk nagy bakot, ha azt állítanánk, hogy a jogosítvánnyal rendelkezők közül többen megbuknának, ha most KRESZ-vizsgát kéne tenniük. Sokan el is felejtették a tanultakat, illetve alkalmazkodva a többi autóshoz, igazodunk hozzájuk. Ezzel kezdődnek a bajok. Ugyanis a rutinból való vezetés során a szabályok betartását is rugalmasan kezeljük. 

Unger József közlekedési szakember szerint lehetetlenség lenne pontról-pontra betartani a KRESZ-könyvben előírtakat, ugyanakkor nem árt, ha rendszeresen forgatjuk a könyvet.

Ha mindenki betartaná a szabályokat, akkor közlekedési káosz alakulna ki, ezért szoktam mondani, hogy iránymutatásként mindenképpen kötelező használni, de rugalmasan kezelhetőek - mondja a szakember. Azonban a gond ott kezdődik, hogy a megszerzett ismeretek idővel kopnak és a rossz beidegződéssel pedig tovább ronthatjuk a helyzetet.

Ennek a példának alátámasztásaként több ábrát mutatott Unger József, amely két különböző portálon jelent meg. Egy szimpla útkereszteződést láthatunk a felvételeken, amellyel akár nap, mint nap találkozhatunk Szombathely és a megye útjain. A gond ott kezdődik, hogy a szabályok ismeretének hiánya keveredik az utakon tapasztalt „rutinnal”.

Több száz hozzászólás érkezett az ábrákhoz és mindenki szentül meg van győződve az igazáról. Sajnos azt felejtik el az emberek, hogy egyszer megtanulták az alapoknál, hogy ki áll a piramis tetején. Amennyiben ezzel tisztában vagyunk, akkor bármilyen játékos ábrával is találkozzunk, helyes választ fogunk adni.

Ma Magyarországon nincs közlekedési kultúra, ráadásul még a rendőri karjelzésekkel sincsenek tisztában a legtöbben - mondta Unger József.

Célszerű tehát jól bevésni az emlékezetünkbe, hogy a közlekedési piramis tetején a rendőr jelzése áll. Ezt követően a lámpa jelzése, a jelzőtábla, majd az útburkolati jel a döntő. A ranglétra alján pedig a jogszabály, hétköznapibb nevén jobbkéz-szabályként ismerhetjük. Ennek ismeretében, mi lesz az áthaladás sorrendje?

(KRESZ 1/1975. (II. 5.)  9. paragrafusának 9. pont)

közösség

további frisss

lap tetejére