Olimpia 2024: Boston, Hamburg, Róma vagy Budapest és Szombathely?

Szita Róbert • 2015. június 12., péntek •
Elképzelné, hogy jelenleg tizenéves lányának vagy fiának akár még szombathelyi olimpiai helyszínen is tapsolhat? Neeeem? Pedig 9 év múlva előfordulhat!
Olimpia 2024: Boston, Hamburg, Róma vagy Budapest és Szombathely?

Fiatalok, sportrajongók lehet készülni! Olimpiai versenyek lehetnek 2024-ben Szombathelyen! Puskás Tivadar, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) tagja a frisss.hu-nak az esetleges szombathelyi versenyekről nyilatkozott. De haladjunk csak lépcsőről lépcsőre! 
A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szerdai közgyűlésén úgy döntött, hogy támogatja a 2024-es olimpia és paralimpia pályázati szándéknyilatkozatának benyújtását.

A MOB Közgyűlésén történt
A MOB döntéshozó fóruma azt javasolta Budapest közgyűlésének, hogy támogassa a szándéknyilatkozatot, valamint hatalmazza fel Tarlós István főpolgármestert, hogy a főváros képviseletében a MOB-bal közösen nyújtsa be a jelentkezést.
A főpolgármester megerősítette, hogy a Fővárosi Közgyűlés június 23-i ülésén - az olimpia nemzetközi napján - dönt majd a kérdésben, és "nagy valószínűséggel egyhangúlag a pályázati szándéknyilatkozat benyújtása mellett lesz", s - amint jelezte - azt várhatón a kormány is támogatni fogja.


Magyarország megszolgálta az olimpiát, de legyünk óvatosan optimisták - hangsúlyozta a főpolgármester, aki szerint Budapestnek előbb-utóbb meg kell kapnia az olimpiát, ezért "fussunk neki úgy, hogy meg is kapjuk!"
A közgyűlés a határozat előtt meghallgatta a megvalósíthatósági tanulmányról készült beszámolót, amely szerint a "budapesti olimpia megvalósítható és megtérülő vállalkozás, a magyar pályázat esélyes a 2024-es olimpiára".
A tanulmány szerint az olimpia gazdasági előnye, a nemzetgazdaság többletjövedelme 1100 milliárd forintra becsülhető, az olimpiához szükséges befektetés összege pedig ennél kevesebbre, 774 milliárd forintra tehető.
A dokumentum úgynevezett masterplanje dél-budapesti helyszínt javasol, de vidéki helyszínekkel is számol. 

Szombathelyen is lehetnek versenyek
A frisss.hu április végén már megírta, hogy egy hazai rendezésű olimpia esetén a gyeplabda versenyeknek és a női labdarúgás mérkőzéseinek adhat otthont Szombathely, persze mi az atlétika kalapácsvetés versenyszámát bonyolítanánk le a legszívesebben. 
A MOB szerdai közgyűlésén résztvevő Puskás Tivadartól megtudtuk, hogy amennyiben hazánk megpályázza a 2024-es nyári olimpiai játékok megrendezését, akkor az egyik lehetséges helyszín Szombathely, illetve a városunk sportlétesítményei lesznek.

A frisss.hu-nak nyilatkozó polgármester-MOB tag az egyik csütörtöki sajtóeseményen hozzátette: a MOB számít Szombathelyre és a továbbiakban is elképzelhető, hogy a gyeplabda és a női labdarúgás mérkőzéseit a vasi megyeszékhelyen rendezhetjük meg. Sajnos az atlétika valamennyi versenyszámát egy helyszínen kell lebonyolítani, így nagy valószínűséggel a világ legjobbjai között jegyzett kalapácsvetőink nem Szombathelyen nyerhetnék meg érmeiket, pedig arra már az egész Európában különlegességnek számító dobócentrumunk is elkészül. 

Előzmények
A szerdai közgyűlésen először Borkai Zsolt, a MOB elnöke felidézte az olimpiai pályázat eddigi előzményeit. Emlékeztetett rá, hogy miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tavaly decemberben elfogadta a hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítást ösztönző Agenda 2020 programot, a MOB szakmai testületet hozott lére. 
Ezután a MOB közgyűlése február 6-ai határozatában javasolta Magyarországnak és Budapest városának, hogy fontolja meg a 2024-es budapesti nyári olimpiai és paralimpia megrendezését. 

Társadalmi párbeszéd és szakmai konferencia
Közben széleskörű szakmai és társadalmi párbeszéd kezdődött az olimpiai pályázatról, valamint szakmai konferenciasorozat is indult, amelynek legutóbbi állomása Győrött volt, a következő pedig június 25-én Szegeden lesz.
Ezzel párhuzamosan június 13-án kezdődik a Családi Fesztivál a Magyar Olimpiáért lakossági rendezvénysorozat. Ennek helyszínein az olimpiai iránt érdeklődők játékos keretek között próbálhatják ki az ötkarikás sportágakat, valamint sikeres hazai előadók koncertjeit is meghallgathatják. Az első ilyen fesztivált szombaton a fővárosi Groupama Aréna parkolójában tartják, majd az ország nagy városaiban folytatódik a nyári eseménysorozat.

Fontos időpontok és vetélytársak
A 2024-es játékokra idén szeptember 15-ig lehet jelentkezni, a házigazdáról 2017-ben Limában dönt a NOB. Eddig Boston, Hamburg és Róma jelezte, hogy versenybe száll a rendezés jogáért.
A hazai rendezésű olimpia pályázói a 2024. július 19. és augusztus 4. közötti időpontot tartják megvalósíthatónak.

Forrás: MTI 

Fotó: magyarfutball.hu, nso.hu, mob.hu

közösség

további frisss

lap tetejére