Ők sem fényen és levegőn élnek – Ilyen a nádszálvékony balerinák étrendje

Szerző: Boros Patrícia - Fotó: coveteur.com • 2017. február 15., szerda •
Hogy megtudjuk, mivel tartják formában magukat, Fuchs Gabriella Krisztina, szombathelyi koreográfus és balettművészt kérdeztük.
Ők sem fényen és levegőn élnek – Ilyen a nádszálvékony balerinák étrendje

Kislányként szinte mindannyian eljátszottuk legalább egyszer, hogy híres balerinák vagyunk. Aztán felnőttként inkább azon gondolkodtunk, vajon mi lehet a titkuk ezeknek a táncosoknak. Hogyan tudják megőrizni a légiességüket, a tökéletes alakjukat úgy, hogy közben mindig a legjobb formájukat hozzák a színpadon. Ennek a titkát árulta el nekünk Fuchs Gabriella Krisztina, szombathelyi koreográfus és balettművész.

A színpadon általában annyit látunk, hogy nádszálvékony balerinák libbennek jobbra-balra. A szuper forma megőrzése érdekében a táncosoknak milyen ételeket tanácsos enniük reggelire, ebédre, illetve vacsorára?

A balettosok étrendjét olyan élelmiszerekből kell összeállítani, amelyek tápanyagai lassan szívódnak fel, így sokáig ellátják a szervezetet energiával. Nagyon fontos gondoskodni a fehérjeforrásról, a mindennapi intenzív izommunka igénybevétele miatt. Az elégtelen tápanyagbevitel az izomzat leépüléséhez vezethet.

Mivel általában az edzések reggel kezdődnek, megfelelő mennyiségű tápanyaggal kell ellátni a szervezetet, rengeteg fehérjével az izmok helyes működéséhez. A reggelinek bőségesnek kell lennie. Ebben szerepelhet például tojás, sajt, sovány felvágott, teljes kiőrlésű pékáru, zaphely, gyümölcsök.

Fotó: coveteur.com

Mivel a táncosok napjai teljesen be vannak táblázva az edzések és a próbák miatt, nem jutnak el mindig ebédelni. Ekkor is biztosítani kell a szervezet számára a megfelelő energiaszintet. A nagyobb étkezések között egészséges zsírokat kell bevinni a szervezetbe, amik segítenek a vitaminok felszívódásában. Ide tartoznak az olajos magvak, a gyümölcsök, a müzliszelet és a zabsüti. Emellett, figyelniük kell arra is, hogy napközben rengeteg vizet fogyasszanak. Ha mégis sikerül eljutniuk, akkor az az ebéd a legjobb, ami húsfélékből, párolt vagy friss zöldségekből, barna rizsből és gyümölcssalátából áll.

A vacsoránál is fontos a megfelelő fehérje bevitele a szervezetbe, sovány halféle és sovány joghurt formájában.

Van olyan desszert, amit ők is fogyaszthatnak?

A balerinák sem tudnak ellenállni az édességeknek. Szerencsére manapság a minőségi étcsokoládék mellett az édesítőszerekkel helyettesített sütemények és fagylaltok bősége könnyen enyhítheti ezt a vágyat.

Fotó: blisstree.com

A minőség mellett nagyon fontos a mennyiség is. Ezzel kapcsolatban mi a helyzet?

Ebben a „sokszor keveset” elvet kell követniük. Az egyszerre nagy mennyiségű táplálék bevitele nem előnyös, mert elnehezít, főleg egy próba vagy fellépés előtt.

A hivatásos táncosok és a növendékek étrendje eltér egymástól?

Nem, ha valaki erre a pályára készül vagy már műveli, nemtől és kortól függetlenül, mindenkinek hasonló étrendet kell követnie.

 

közösség

további frisss

lap tetejére