Nyugodtan szippantsunk csak mélyeket!

Szita Róbert - Fotó: Bodorkós Máté • 2017. január 20., péntek •
Jelentősen javulhat a szombathelyiek életminősége – hangzott el a Vasivíz Zrt. szennyvíztisztító telepén, a záportározó medence péntek délelőtti átadásán.
Nyugodtan szippantsunk csak mélyeket!

A mai nap méltó Éhen Gyula örökségéhez, hiszen a térség újra elnyerheti központi szerepét és újra a Nyugat királynője lehet a város. A régióban a fejlődés kézzel fogható, a létminőség, a környezetvédelem a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan javul, nem elfelejtve, hogy a Falco-ügy továbbra is megoldásra vár. Az élet minőségének javulását szolgálja a beruházás, ezzel is jobb lett Szombathelyen élni – fogalmazott köszöntő beszéde elején Hende Csaba országgyűlési képviselő. 

A VasiVíz Zrt. szennyvíztisztító telepén megtartott ünnepélyes záportározó-átadón Hende Csaba hozzátette: jelentősen javulhat a szombathelyiek életminősége azzal, hogy 234 millió forintnyi ráfordítással megszűnhet a déli városrész lakói számára nem éppen ritka és kellemetlen szaghatás.

A helyszínen tartózkodó szakemberektől megtudtuk, hogy tisztíthatóvá válik a létesítmény, így a környéken élők életét megkeserítő kellemetlen szag jelentősen mérséklődhet, illetve el is oszolhat. Nyugodtan szippantsunk csak mélyeket - mondták, majd azt is fontosnak tartották hozzátenni, hogy ez a beruházás az önkormányzatok hozzájárulásával és a VasiVíz Zrt. bevételeiből valósult meg. 

Puskás Tivadar polgármester beszédében arra emlékeztetett, hogy az 1898-ban, még Éhen Gyula által készíttetett csatornarendszer 35%-a olyan volt, hogy az esővíz és a szennyvíz ugyanabba a rendszerbe vándorolt, majd az 1970-es években jött létre az első, környezetvédelmet is elősegítő, terhelést csökkentő beruházás, a záportározó. 
A 7200 m2 terület tisztítása ért most célt, ez a beruházás Szombathely fejlődéséhez is hozzájárul. Továbbra is nagyon fontos számunkra a város környezetvédelme és az egyik legnagyobb városi cégünk fejlődése – tette hozzá a polgármester.

 

Huber László, a 31 településből álló rendszerhez tartozó Kőszeg polgármestere pedig azt hangsúlyozta, hogy a kőszegiek számára is nagy öröm, ha Szombathely fejlődik.
Sok szálon kötődünk ide és kihatással bír ránk is ez a beruházás. Majdnem ugyanazt a vizet isszuk, hiszen a perenyei vízbázis, illetve a Vasivíz dinamikus és töretlen fejlődése mindenki számára fontos - hangsúlyozta a kőszegi polgármester. 

Kohuth Viktor, a Vasivíz Zrt. elnök-vezérigazgatója arról szólt, hogy a tervezést követően azonnal elhatározták, hogy csökkentik, illetve meg is szüntetik az oly kellemetlen szaghatást. 
Mindenkinek megköszönjük, aki szerepet játszott a 234 millió forintos beruházás létrejöttében, de a türelemért és a finanszírozásért is hálásak vagyunk – fűzte hozzá, majd beszéde végén megköszönte Hende Csabának, hogy befolyásával is hatékonyan segítette a beruházáshoz szükséges forrás rendelkezésre állását.  

Ezt követően az országgyűlési képviselő, a két polgármester és a cégvezető felavatta a létesítményt, melynek kivitelezését a Szkendó Építő és Mélyépítő Mérnöki Kft. valósította meg. 

Előzmények
Szombathelyen a csatornahálózat egy része (kb. 35%) egyesített rendszerű, emiatt a város területén, a csatornahálózaton 9 db záporkiömlő, a szennyvíztisztító telepen pedig egy záportározó üzemel.
A záportározó karbantartása, rendszeres tisztítása sok nehézséggel járt, emiatt néhány évvel ezelőtt elkészült a tározó egy részének leválasztása és burkolása (I. rekesz). A tározó nagyobb részén megmaradt a régi meder, itt a kiülepedett iszap teljes összegyűjtése az egyenlőtlen betonlap kialakítású meder miatt nem volt lehetséges. Így a hátramaradt iszap kedvezőtlen időjárás esetén szaghatással járt. A városban összegyűjtött szennyvíz és csapadékvíz mértékadó mennyisége 14.700 l/s. A főgyűjtő csatornán a záporkiömlő után elvezethető legnagyobb mennyiség 9.000 l/s. (A szárazidejű maximális szennyvízhozam 700 l/s.) A telepre érkező és a szivattyú által nem továbbított szennyvíz a homokfogó oldalbukó ablakain keresztül a záportározóba kerül. Az első rekesz megtelte után a szennyvíz átbukik a második rekeszbe majd ezen rekesz megteltekor, a záporvíztározó medence elfolyási oldalán található bukóélen keresztül egy vasbeton elvezető vályúba, innen pedig a meglévő Parshall mérőcsatornán át kerül a befogadó Perint patakba. A tározóban maradt szennyvíz a főgyűjtő vízszintjének csökkenése után gravitációsan visszavezethető a főgyűjtő csatornába. A tározóban maradt iszap a fenéken kialakított folyókákon át szintén a főgyűjtőbe engedhető vissza annak szárazideji vízszállítása esetén.  A II. rekesz üzemeltetése során továbbra is jelentkeztek azok a problémák, amelyeket az I. rekesz átépítésével sikerült kiküszöbölni.
A záporok alkalmával - szinte mindig - megtelt a II. rekesz is. Itt a szabálytalan fenékburkolat miatt a záportározó takarítása nehézkes, ill. teljesen nem megoldható volt. A gyakori újabb elöntés miatt a kiülepedett iszap nem száradt ki, amely a mechanikai eltávolítást (tolólapos összegyűjtés homokrakodóval, vagy lapátolás, konténeres elszállítás) lehetetlenné tette.  Az ismételt elöntések hatására a bevezetett szerves anyagok berothadtak, amely mind látványban, de főleg szaghatásban rendkívül kellemetlen.

 

A beruházás
A II. rekeszt egy újabb terelőfallal két részre osztottuk. A II./A rekesz feltöltődése után kezdődik meg a II/B rekesz feltöltése vízzel. Így a ritkán előforduló kisebb víz esetén nem telik meg mindegyik rekesz. A szükséges tározó térfogat kialakítása érdekében a rézsűs töltések helyett függőleges támfalas megoldás került kiépítésre az északi és nyugati oldalon. A nyugati oldalon a töltés áthelyezése is szükséges volt. A rézsűk megszüntetése a tisztíthatóságot is fokozza. A fenékburkolat kialakítása, térbeton burkolattal került kialakításra. Az új kialakításnak, és a hamarosan beszerzendő célgép segítségével a záportározó teljes felülete jól takaríthatóvá válik, megelőzve ezzel a kellemetlen szaghatások kialakulását.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére