Növekvő biztonságérzet a vasútállomáson (fotókkal)

szróbert • 2014. március 26., szerda •
Hirtelen szívleállás esetén megnőtt az esély a túlélésre – hangzott el a szombathelyi vasútállomáson elhelyezett automata defibrillátor készülék ünnepélyes átadásán. A Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút ZRt. (GYSEV ZRt.) által szervezett március 26-i eseményen Puskás Tivadar polgármester – miközben bemutatta a készülék kezelését – a szemléletváltásra, és a segítő szándékú motivációra is ráirányította a figyelmet.
Növekvő biztonságérzet a vasútállomáson (fotókkal)

A szombathelyi vasútállomáson tartott sajtótájékoztatón a frisss.hu megtudta, hogy a GYSEV ZRt. vezetése még tavaly eldöntötte, hogy a forgalmasabb vasútállomásokon újraélesztő készüléket helyez el.

Skála János, a GYSEV ZRt. vezérigazgató-helyettese miután sorba vette azokat az eszközöket, melyek az utasok kényelmét szolgálják, elmondta, hogy annak örülne a legjobban, ha soha nem kellene ilyen készüléket alkalmazni. A cég vezérigazgató-helyettese hozzátette: mivel évente mintegy 7 millió utas közlekedik a GYSEV vonalain, ezért az utasok biztonságának növelése érdekében a készülékeket saját erőből, saját forrásból vásárolták.

Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere kiemelte: azért örül a szívem, mert mentőorvosi szempontból is újabb fontos eszközzel bővül a vasútállomás. Szinte óránként meghal valaki hazánkban hirtelen szívhalál következtében. Ezért is fontos, hogy mindenki tudja, hogyan kell pontosan kezelni az eszközt. A szemléletváltás, a motiváció a lényeg, ezért is fontos a segítés, ezért is indítottuk el a ,,Szombathely a segítés városa” programunkat is. 

A birtokba vett eszközről a polgármester elmondta, hogy ez igazából egy ritmuszavar-átváltó készülék, mely leadja azt az impulzust, mely kiküszöböli a ritmuszavart. Ismertetőjéből az is kiderült, hogy Angliában használták legelőször ezt az eszközt, ott egy aluljáróba helyezték ki. 

Megtudtuk azt is, hogy mivel ez a készülék magyarul beszél, nagyon könnyű a használata, szinte mindent megcsinál magától az eszköz. A polgármester azt is hangsúlyozta, hogy a jövő útja az, hogy az eszköz rögtön bejelezzen majd a szombathelyi mentőállomáson is. Így a szakemberek azonnal elindulhatnak segíteni. 

A XXI. század technikájával elérhető, hogy a hirtelen szívhalál száma lecsökkenjen, így megnőtt az esély a túlélésre – tette hozzá.

Az átadást követően dr. Puskás Tivadar polgármester és segítője a „Szombathely a segítés városa” program keretében a GYSEV ZRt. munkavállalóit oktatta az újraélesztésre. Ez alkalommal 6 alkalmazott, közöttük jegyvizsgálók és pénztárosok kaptak szakoktatást a defibrillátor alkalmazásából.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére