Nincs mentség az állatkínzásra!

kd. Fotó: Hornyák Emőke • 2016. február 20., szombat •
A bírói gyakorlatnak mutatnia kellene, hogy jogos büntetést kapnak az állatkínzók. Szombathelyen több százan tüntettek.
Nincs mentség az állatkínzásra!

Egy időben, az országban több helyen és Szombathelyen is demonstráltak az állatkínzás ellen. A Vasi Állatvédők Egyesülte és a Fekete István Állatvédő Egyesület közös szervezésére több száz gazdi és kutya vett részt a Szentháromság –szobornál lévő tüntetésen. A kutyák nyakában sötétkék masni, a gazdikéban ugyanilyen színű sál – a bántalmazott, a bántalmazásban elhunyt állatokért…

Vértesi Andrea, az állatvédők elnöke a szombati tüntetésen elmondta, az állatvédők az állatkínzás durvább és enyhébb eseteivel naponta találkoznak. Az is állatkínzás, ha egy kutya láncra verve éli az életét emberi kontaktus nélkül, sőt az is, ha egy lakásban tartott kutyát nem sétáltatják rendszeresen. Továbbá állatkínzás az, ha kis madarakat, hörcsögöket, tengerimalacokat vagy nyulakat tart valaki kis ketrecben, vagy ha falvakban a haszonállatokat tartják rossz körülmények között. Elmondta, hogy szeretné, ha az állatkínzásos esetek eljutnának a nyilvánossághoz, hogy a törvények is megfelelő szigorral tudjanak fellépni az ilyen elkövetőkkel szemben.

A cél, hogy büntetési tételek a magyar bírósági gyakorlatban is mutassák végre azt, hogy az Európai Unión belül vagyunk.

Állatot tartani nem kötelező, de ha valaki vállalja, akkor az állattartás felelőssége is az övé. Ahogy a róka mondja a kis hercegnek: „te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél…”

Tények:

- Nemzetközi statisztikák támasztják alá, hogy aki állatot bántalmaz, az embert is bántalmaz vagy bántalmazni fog.
- A  családon belüli erőszak során a bántalma ott dühét gyakran az állaton is kitölti.
- Számos esetben derült fény arra, hogy a gyilkosok gyerekkorukban állatokat kínoztak. 
- A magyar társadalomnak és a döntéshozóknak a figyelmébe ajánlják a szervezők Mahatma Gandhi mondását:” Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban, ahogyan az állatokkal bánunk.”
- Magyarországon 2014-en mindössze 306 esetben történt vádemelés állatkínzás miatt, ez hópihe a jégjegy csúcsán. Ebből a 306 esetből csak 10 végződött letöltendő szabadságvesztéssel. 103 pedig felfüggesztett börtönbüntetéssel.

A demonstráció egy közös Fő téri sétával zárult.

A Frisss.hu két kutyája is a felvonulók között volt:

Joy

Panni

 

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére