Nem mindegy, hogy Facebookon, Skype-on vagy Viberen intézed az ügyeidet

Szerző: frisss.hu/hvg.hu Fotó:icuccok.hu • 2016. október 30., vasárnap •
Rangsorolták a világ legnépszerűbb üzenetküldő alkalmazásait. Most megtudhatod, biztonságban vannak-e az adataid.
Nem mindegy, hogy Facebookon, Skype-on vagy Viberen intézed az ügyeidet

Lassan szinte már a kenyérpirítóval meg a kávéfőzővel is képesek leszünk felkapcsolódni a netre. De mi a helyzet az adataink biztonságával? Joe Westby, az Amnesty International technológiai szakértője szerint okostelefonjaink által rengeteg személyes információ kerülhet illetéktelen kezekbe, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen alkalmazásokat használunk.

A szakemberek ezúttal az üzenetküldő szolgáltatásokat vizsgálták. Arra voltak kíváncsiak, hogy ha valakinek küldünk egy üzenetet, akkor az milyen fokú titkosítással jut el a címzetthez. Az első sorhoz azok tartoznak, amikhez alapból magas fokú titkosítás jár, a másodikban azok, ahol manuálisan kell bekapcsolnunk a védelmet. A harmadik sorban lévőknél pedig nincs lehetőség titkosításra.

Fotó:

De ez még nem minden, ugyanis az Amnesty International szakértői annak is utánajártak, hogy a szolgáltatók mit tesznek akkor, ha egy kormány kikéri az egyes felhasználók személyes adatait vagy az üzeneteik tartalmát. A kutatásból kiderült, hogy tökéletesen biztonságos kommunikációs alkalmazás nincs, azonban adatvédelmi szempontból nem mindegy, melyiket választjuk. Elképesztő különbségek vannak:

  1. Facebook Messenger / WhatsApp (73 pont)
  2. Apple iMessage és FaceTime (67 pont)
  3. Telegram (67 pont)
  4. Google Allo, Duo és Hangouts (53 pont)
  5. Line Messenger (47 pont)
  6. Viber (47 pont)
  7. KakaoTalk (40 pont)
  8. Skype (40 pont)
  9. Snapchat (26 pont)
  10. BlackBerry Messenger (20 pont)
  11. Tencent WeChat és QQ (0 pont)

Ez alapján elmondható, hogy a legkisebb pontszámot elért szolgáltatások nem érdemlik meg, hogy bizalmat szavazzunk nekik és ezeken intézzük a mindennapi ügyeinket.

via HVG
 

közösség

további frisss

lap tetejére