Nem estünk hanyatt, de azért meg kell hagyni, szép lesz az új Sportház

frisss.hu Fotó: Horváth Csaba • 2015. július 06., hétfő •
Augusztusban adják majd át, addig még van munka, így végleges véleményt még nem mondunk. Sajtóbejáráson néztük meg, hogy áll most a helyszín.
Nem estünk hanyatt, de azért meg kell hagyni, szép lesz az új Sportház

Nagyobb, modernebb és már most tisztább, legalábbis ilyen érzése van a szombathelyinek, aki belép az Agora Művelődési és Sportház régi/új kapuján. Az ablakokkal szegélyezett aula jóval világosabb, mint korábban, a lépcső, mint valami retrókellék maradt, de összességében sok újdonság jellemzi a Sportházat. Khaut András, a FÉSZ Zrt. igazgatósági tagja el is mondta, a célok között szerepelt az is, hogy a régi és az új kontrasztba kerüljön egymással. Állítja, itt tapintani lehet a múltat, sikerült létrehozni a múlt és jelen építészeti találkozását. Hozzátette, nem volt egyszerű az átalakítása, több mint hatvan éve tették le a Sportház alapkövét és utána majd három évig építették is.

A kulturális élet egyik meghatározó tere a Sportház, Puskás Tivadar polgármester úgy fogalmazott, olyan hely lett, ami kellemes a szemünknek és hasznos a szívünknek. Való igaz, sok-sok rendezvény kötődik a nagy múltú épülethez, amire rendesen ráfért a ráncfelvarrás.

Üveg, üveg és üveg mindenütt

Még javítások, bizonyos épületrészek pótlásai vannak hátra és persze a benépesítése. Az új helyiségekben helyet kapnak különböző programok: idegen nyelvi foglalkozások, családi és ifjúsági foglalkozások, valamint a Gyermekek Háza több rendezvénye.

A befogadóképessége változatlan maradt, a nagyteremben a székek még nincsenek beszerelve és az összecsukható mobillelátót sem láttuk most. A padlizsánszínű tetőrész oldalát dizájnos faszínű, kivilágított négyzetek teszik jelenkorúvá.

Pár száz szék még hiányzik

Nagyjából még egy hónap van a tényleges átadóig, addig még sokat változhat a környezet. Hiányoljuk viszont a klímát, amire azt a választ kaptuk, hogy szuper új szellőzőrendszere lett a létesítménynek, ami segíti a nagy épület hűtését. De örülünk annak, hogy egy modern, high-tech zenekari árok lesz majd remélhetőleg szerves része az itteni koncerteknek. Plusz annak is, hogy végre gondoskodtak a mozgássérültekről, szép liftet szereltek a Sportházba.

A körülbelül 1 milliárd forintos beruházásba ennyi fért, bőven kellene ehhez még a külsejének renoválására és a színpad rendbetételére, utóbbira ugyanis már nem futotta a keretből.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére