Nem csak a vezetés közbeni mobilozásért büntethet a rendőr

Frisss/HVG/D.A.S. JogSzerviz - fotó: vezess, pixabay • 2017. augusztus 17., csütörtök •
A KRESZ előírása szerint tilos vezetés közben mobiltelefont használni, pedig az utakon rendszerint láthatunk "félkézzel" vezető sofőrt.
Nem csak a vezetés közbeni mobilozásért büntethet a rendőr

Rengeteg pénzt költöttek már számos kampányra, hogy az autósok figyelmét felhívják a vezetés közbeni mobilozás veszélyeire. Azonban hiába a megelőzésként megálmodott kisfilm, úgy tűnik nincs foganatja. A KRESZ pedig hiába tiltja, ha az idevágó passzust figyelmen kívül hagyják a sofőrök.

Épp ezért a rendőrök keményen büntethetnek, ha fülön csípik a renitens autóst. Azt pedig csak kevesen tudják, hogy nem csak azért jár a csekk, ha vezetés közben nyomkodjuk a készüléket.

A szabályozás szerint:

a gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.

A szakemberek szerint ez nem csak a telefonálást, az smsm küldést jelenti, hanem a készülék bármilyen okból történő kézbentartását is. Az autósok csak a "forgalmi okból történő megállás" során - tehát piros jelzőlámpa esetén veheti kézbe a mobilt. Azonban a motorosok számára még ilyenkor is tilos.

Érdekesség, hogy navigációs alkalmazás használatakor is tilos kézbe venni a telefonunkat, hiszen a KRESZ előírása alapján nem szabad kézben tartani az eszközt. Csak az autóba beépített navigációs eszköz használata engedélyezett. Szabályszegésnek minősül az is, ha egy beérkező hívást elutasít a sofőr. Így pedig nem is hivatkozhat az autó volánjánál ülő személy, hogy nem telefonált, mert a mobiltelefon a kezében van.

Amennyiben a rendőrök mobilozáson kapnak, úgy 10 ezer forintos bírsággal is számolhatunk. Ha pedig nem ismerjük el a szabályszegést, akkor feljelentéssel és szabálysértési eljárással is számolhatunk. Ráadásul a sofőrt terheli a bizonyítási kötelezettség az ártatlanságot illetően. Ilyen esetben az utasok tanúvallomására vagy a belső fedélzeti kamera felvételei szolgálhatnak bizonyítékként. Amennyiben nem tudja hitelt érdemlően bizonyítani ártatlanságát a vétkes, 20 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezik, ráadásul 3 büntető pontot is kapunk.

Szoktál vezetés közben mobilozni? Ezután is fogsz??????

Közzétette: Éld az életed – 2016. szeptember 30.
via

közösség

további frisss

lap tetejére