Neked egy tincs, neki egy kincs – Mák Dórival a hajadományról beszélgettünk

frisss.hu - Tóth Arnold • 2015. június 12., péntek •
Van úgy, hogy az ember nem tudja megállni, hogy ne segítsen....
Neked egy tincs, neki egy kincs – Mák Dórival a hajadományról beszélgettünk

Van valamilyen határidő? Meddig várják a felajánlásokat?

A hajvágás folyamatos, több jelentkezőnek a héten már le lett vágva, de július közepéig szeretnénk elküldeni a hajakat a Magyar Gyermekrák Alapítványnak. Nem akartam én ebből ekkora eseményt csinálni. Körülbelül négy-öt emberre számítottam, most ötven fölött vagyunk. Senkitől nem várhatom el, hogy levágassa a haját, ez mindenkinek a saját felelőssége. Nagyon jó érzés közben, hogy több gyermek is csatlakozott, a legfiatalabb adakozó hét és fél éves.

Te lettél valahogy a segítés mintája Szombathelyen.

Kevesen gondolják rólam, de én nem vagyok egy kirakatember. Bíznak bennem az emberek, tudják, mit csinálok és miért. A segítést, mint az életem állandó velejáróját otthonról hoztam, az egész családom szociálisan erősen érzékeny.

Hogy jött a hajvágás ötlete?

Nyolc éve én már felajánlottam a hajamat, akkor is kemoterápián átesett fiataloknak akartam segíteni.

Mi számít jó hajnak?

Minimum a 30 centiméteres hosszúság. Lehet festett, de nem használható, ha túlhidrogénezett, fekete vagy festett piros. Akinek már két hónapja nem volt festve ezekre a színekkel, az már jónak számít. Több hajtincsből áll össze egy paróka, gondoljunk bele, furcsán nézne egy kislány festett hajú parókával. Az is fontos, hogy ne legyen a haj dauerolt. Minél természetesebb, annál jobb.

Ha valaki úgy dönt, jótékonyságból levágatja a haját, mit tegyen?

A Divatbemutató kicsit másképp oldalán ír nekem egy üzenetet.

A fodrászok közül kik csatlakoztak?

Gardi Rita, Katona Zoltán, Polgár Ákos, Nagy Péter, Ódor Zsuzsa, Dévai Kriszti, Varga- Kővári Marietta plusz többen a hajfelajánlók közül a saját fodrászukat kérték meg. Tudom róluk, hogy rengeteg munkájuk van, hetekre be vannak táblázva mégis felajánlották, hogy ha ilyen jótékony hajvágásra jelentkezik valaki, akkor neki ingyen levágják, utána pedig fazonra igazítják.

Mennyi idő után nő vissza a haj?

Ez változó, nekem nagyon gyorsan visszanő. Másfél év alatt ugyanekkora lesz, mint most.

Meddig tart a gyűjtés?

Bármeddig. Ezen a honlapon lehet tájékozódni a hajadományt illetően. Tőlünk függetlenül postán vásárolható sima A/4-es papírborítékban bárki feladhatja. Fontos, hogy szilikongumival fogassa össze a tincset.

Hiány van ezekből a parókákból Magyarországon?

Több száz gyerek vár parókára, de egy elkészítése is nagyon sok időt vesz igénybe. Nekem az tetszik, hogy sok gyerek ajánlja fel, és egyre többen segítenek.

közösség

további frisss

lap tetejére