Mostantól a kávé-ínyencek paradicsoma is: Deck Bistro & Bar

frisss.hu, fotó: Hornyák Emőke • 2016. április 08., péntek •
Kávé kultúra a legjavából, a világ minden tájáról.
Mostantól a kávé-ínyencek paradicsoma is: Deck Bistro & Bar

A kicsit több, mint fél éve nyílott Deck Bistro & Bar komoly kínálattal bővítette szolgáltatásait. Olyan kávé-sarkot hozott létre, ahol nem csak a világ minden részéből származó feketét kóstolhatjuk meg, hanem az úgynevezett harmadik hullámos kávézás örömeit élvezhetjük, nem beszélve az eredeti gépekre, technológiákra, amelyek  a csúcsminőséget garantálják. Szakember segíti a minél tökéletesebb és egyben különlegesebb ízek létrejöttét. Milos Tamás, baristával beszélgettünk.

- A Deck indulása óta saját kávékeveréket kínált vendégeinek, olyan ízt produkálva ezzel amelyet csak nálunk kóstolhattak meg a vendégek. Most egy újabb lépést tettünk előre: a valódi kávé készítést tudjuk bemutatni eredeti eszközökkel, technológiákkal. A tulajdonosnak sikerült egy Faema E61-es típusú kávégépet beszereznie, ami nem replica, gyönyörűen fel van viszont újítva és teljesen funkció-képes. 

- A 60-as években ez a gép teljesen megváltoztatta az espresso kultúrát, ugyanis korábban nem tudták szabályozni a gép kazánhőmérsékletét ezzel biztosítva a megfelelő csésze minőséget. A Faema E61 gyakorlatilag a mai kávégépek elődje. Kétféle kávét tudunk vele készíteni, az úgynevezett Caffé perté gran barkot, ami 70 százalékban arabica, 30 százalékban robusta kávészemeket tartalmaz, valamint fajtakávét. A single origin lényege, hogy termőhely, és fajtaszelektált kávéról van szó. Jamaicában például még a lejtőket is meghatározzák, ahonnan származhatnak egy adott fajtakávéban a szemek, hasonlatosan a francia konyakokhoz. 

- A kávézás történelmében beszélhetünk első, második és most a harmadik hullámról. Kezdetben, a 60-es években az olasz kávé volt az uralkodó, majd jött a Starbucks típusú, nagy, tejes kávé, az utóbbi időben pedig a fajta kávé. Érdekes, de olyan, hogy hosszú kávé nem is létezett eredetileg, csak az észak-, illetve dél-olasz kávékultúra közötti harc eredményeként jött létre. Mi valódi hosszú kávét, azaz filter kávét készítünk, amelynél nagyon jól kiérezhető a pörkölő mesterek által meghatározott három, elsődleges, másodlagos és utólagos  ízjegy. 

- A felállított espresso & brew barban alternatív technológiákkal is tudunk különleges kávékat készíteni. Ilyen például az Aero Press, ami egy átpréseléses technológia, a Hario Mizudashi, ami lehetővé teszi a hideg áztatásos kávé készítését, vagy a Hario V60 nevű filterkávé készítő eszköz. Kávék érkeznek hozzánk Közép-Amerikából, Guatemalából, Afrikából, Etiópiából, természetesen Olaszországból, de nagy részüket magyar pörkölő mesterek készítik elő a tökéletes ízvilág elérése érdekében.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére