Montenuovo Cuvée lett a karnevál bora, de a szombathelyi média az olaszrizlingre szavazott

frisss.hu Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 04., csütörtök •
Újra megválasztották a Savaria Történelmi Karnevál borát. Most a helyi média is zsűrizett.
Montenuovo Cuvée lett a karnevál bora, de a szombathelyi média az olaszrizlingre szavazott

Idén 86 féle bort kellett a zsűrinek megkóstolnia, hogy kiválaszthassák a legjobb vörös, fehér és rosé borokat. A versenyre 54 fehér, 25 vörös és 7 rosé tétellel neveztek a borászatok. A kínálatban szinte valamennyi magyar borvidék terméke jelen voltak: a fehér borok között a legtöbb a balatoni régióból nevezett, a vörösök között pedig a villányiak képviseltették magukat a legnagyobb arányban.

Tizenötödik alkalommal ismét a szakma kiválóságai – okleveles borbírák, borszakértők, somerlier-ek – értékelték az ország legjobb nedűit. A szakmai zsűri elnöke: Márkus Béla volt. A nevezett tételeket okleveles borbírák értékelték: Baráth Sándor, Beke Ramon, Faragó Dorottya, Kálsecz Marietta, Láng József, Lukács Szabolcs, Palotás József, Nagy Zita, Schützenhoffer Gergely, Wawrzsák László.

A legjobb tízbe öt fehér és öt vörös került bele, a média már ezt bírálta, valamint a zsűri is újrakóstolta.

Az idei évben kiválasztottuk a média borát is, vagyis a Vinum Pressumot. A díj névadója Ambrus Lajos József Attila-díjas író, a Kortárs című folyóirat főszerkesztője, borászati szépíró, aki szintén jelen volt az esti bírálaton. A sajtóbizottság elnöke Csíki Sándor gasztronómiai szakíró volt, a Food & Wine gasztrobloggere. A helyi sajtóorgánumok nevében kóstolók névsora pedig: Erős D. Zoltán (SZTV), Gergó Judit (MR), Kánya Dóra (Frisss.hu), Mehlhoffer Tamás (PLT), Pais-Horváth Szilvia (Nyugat.hu), Varga András (Vaskarika.hu), Vass Szilárd (Credo Rádió).

A média egyöntetű véleménye alapján a Vinum Pressum-díjat a Feind Borház 2015-ös olaszrizlingje kapta. 

Márkus Béla elnöktől pedig megkérdeztük, mi a titka ennek a bornak: „Az olaszrizling nem egy illatos fajta és nem mindenki keresi feltétlenül ezeket a parfümös illatokat a borban, bár divatosak. Ez a rizling is, ahogy az olaszrizlignek ezt a visszafogott virágos, zöldalmás jellegét mutatja, szép savakkal a tavalyi évből, egy leheletnyi keserű mandulával a végén. Amikor egy ilyen friss bort készít egy borászat, akkor nem kerül fahordóba, hanem rozsdamentes acéltartályban érlelik, palackozzák és forgalomba hozzák. Bármelyik nyáron egy ilyen bort elfogyasztani, jól behűtve nagy élmény.”

A Karnevál legjobb fehér bora 2016-ban: Feind Borház - Olaszrizling (2015)

A Karnevál legjobb vörös bora 2016-ban: Agancsos Pincészet (Kovács Zoltán) – Capitalis - Cabernet franc (2012)

A szakmai zsűri is választott, a karnevál bora a Vylyan Pincészet egyik különleges cuvée-jét, a Montenouvót.

A Vylyan Pinészet Montenuovo Cuvée-je Montenuovo nándor herceg után kapta a nevét. Villány egyik legnagyobb pincészetének bora négy-öt bor házasításával készült, fahordós érleléssel. Ez egy érett, szép bor, a vörös bor kedvelői, akik szeretik a lekerekedett, finom tanninokat, az erdei gyümölcsös jegyeket szeretni fogják. Nagyon jó savszerkezettel rendelkezik a Vylyan egyik alapcuvée-je.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére