Modernkori gladiátorok egy nemes cél érdekében

Szita Róbert - Fotó: Hornyák Emőke • 2016. augusztus 19., péntek •
Szinte valamennyi küzdő sportág szabályait egyesíti az a szombathelyi nemzetközi ketrecharc-verseny, melyen 5 ország 24 sportolója, közöttük a szombathelyi Horváth Nikoletta is versenybe száll – hangzott el a Vulcano Nemzetközi Ketrecharc gála pénteki, a Deck Bistro & Bar impozáns teraszán megtartott sajtótájékoztatóján.
Modernkori gladiátorok egy nemes cél érdekében

Álló és földharc, bírói pontozás, kesztyű, fogvédő, szuszpenzor, dobás, fojtás, az a legfőbb szabály, hogy nincs szabály – záporoztak a ketrecharcos kulcsszavak a finom falatokat is felvonultató sajtótájékoztató elején, ahol azt is megtudtuk, hogy a Marcus Security szeptember 17-én, az Agora Művelődési és Sportházban rendezi meg a Vulcano Nemzetközi Ketrecharc jótékonysági gáláját. A bevétel teljes összegét jótékony célra ajánlják fel a résztvevők. 


A pénteki sajtóeseményen Hende Csaba országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke arra emlékeztetett, hogy az elmúlt hetekben sikerült feltárni azt az ókori amfiteátrumot, ahol mintegy négyszáz éven keresztül szinte bizonyos, hogy gladiátorjátékokat vívtak meg. 
A ketrecharcosokat az ókori gladiátorok kései utódaiként említhetjük, ugyanakkor a legkeményebb harcosoknak van talán a legpuhább szívük. Azért vállaltuk a védnökséget, mert a bevételt kizárólag a beteg gyermekek gyógyítása javára fordítják – tette hozzá a képviselő. 

Prof. Dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Kórház főigazgatója sportot szerető emberként, sportmúlttal rendelkező szombathelyiként elmondta, hogy sokan nem is tudják, milyen sport a ketrecharc, ezért azt kérte, hogy a rendezvény alatt essen szó a szabályrendszerről is, hogy az érdeklődő közönség minél szerteágazóbb formában megismerhesse ezt a sportágat. 
Amikor a civil szféra fontosnak tartja a betegek, ezen belül is a gyermekek gyógyulását, az mindig szívet melengető – tette hozzá a főigazgató. 

Oroszlán György professzor, a Markusovszky Kórház Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa a gyógyuló gyermekek nevében háláját fejezte ki a szervezőknek, majd hozzáfűzte, hogy az életben maradásért küzdenek a gyermekek, ma már a leukémiás kicsik 85%-a meggyógyul, ugyanakkor az orvosi pályám kezdetekor 85%-át a beteg gyermekeknek nem tudtuk életben tartani.

Újságírói kérdésekre válaszul elhangzott, hogy igazi harcosok és igazi amazonok is megküzdenek majd, akik között öt nemzet sportolóit, közöttük osztrák és török ketrecharcosokat is láthat majd a közönség.    
Azt is megtudtuk, hogy a ketrecharc olyan hibrid küzdősport, melyben a birkózás, az ökölvívás, a cselgáncs és szinte az összes küzdősport szabályait egyesítik, így az összes ütés és rúgástechnika engedélyezett, kivéve az ágyékrészek támadása.
A szervezők megfogalmazták a szeptember 17-i sportesemény kettős célját is. 
Olyan nemzetközi versenyt szervezünk, ahol 5 országból 24 versenyző lép a ketrecbe. Ők már nemzetközi porondon is bizonyították képességeiket. A befektetett energiánkkal a daganatos gyermekeken segítenénk. Szeretnénk bemutatni, hogy a szigorú tekintetek mögött érző szív lakozik, és egy siker esetén hagyományt szeretnénk teremteni és jövőre is megrendezni ezt a versenyt – fűzte hozzá Rozman István, a Nemzetközi Kickbox Szövetség elnőke.

Minden küzdősportban járatosnak kell lenni, ennek ellenére nem tervezik, hogy felkerüljön az olimpiák műsorára ez a sportág, ahol egyébként egyáltalán nem gyakoribbak a sérülések, mint egyéb sportágakban – fogalmazott Vojnic Tunic Vlatko főszervező.

Székely Klára, a Vas megyei Harcművészeti Szövetség képviseletében pedig arról beszélt, önmagát kontrolláló, nagyon fegyelmezett sportolók a ketrecharcosok, akik minden körülmények között betartják a nagyon szigorú szabályokat.   

Az eseményen Őze Balázs főszervező, a Marcus Biztonsági Szolgálat tulajdonosa és Kárpáti Tamás, a Nemzetközi Testőrszövetség képviselője is megjelent. 
A szervezők a szeptember 17-i rendezvény teljes bevételét az Alpokalja A Daganatos Gyermekekért Közhasznú Alapítvány számára ajánlják fel.

 

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére