Modern feltételek mellett tekerhetünk az egykori Vasfüggöny mentén

frisss • 2019. május 30., csütörtök •
Egy határon átnyúló együttműködési program támogatásával létrehoznak egy kerékpáros turisztikai desztinációt a Vasfüggöny által kettészakított határtérség integrációjára.
Modern feltételek mellett tekerhetünk az egykori Vasfüggöny mentén

A világháborúk után meghúzott határszakaszok, a Vasfüggöny évtizedekre elvágta egymástól a korábban egységes földrajzi, néprajzi tájegységet jelentő szlovén-magyar határvidéket. A korábbi kapcsolatok elhaltak, a falvak társadalmi, gazdasági szempontból is hanyatlásnak indultak. A határrégió adottságai jó lehetőséget kínálnak a kerékpáros turizmus számára, amely kitörési pont lehet a rurális térségben. Több fejlesztés is szolgálta már a kerékpáros kínálat bővítését, a határtérség egészét lefedő, összefüggő és jelölt útvonalhálózat és erre ráépülő komplex kerékpárosbarát szolgáltatáskör azonban még nem alakult ki. E hiányt felismerve, a Zala Megyei Önkormányzat vezető partnersége mellett három magyar és három szlovén partner összefogásával valósul meg a komplex projekt (Lenti, Letenye, Őriszentpéter, Szentgotthárd, Muraszombat, Ptuj, Ormoľ, Ljutomer, Lendva térségében).

Célunk az EuroVelo 13 útvonalra, mint fő észak-déli irányú tengelyre rácsatlakozó helyi, térségi kerékpározható útvonalak rendszerbe foglalásával, a kerékpárosbarát szolgáltatáskör és kiegészítő kínálat létrehozásával egy összefüggő határon átnyúló kerékpáros desztináció kialakítása, integrálva a határtérséget az EuroVelo nemzetközi rendszerébe.

A projekt eredményeként számos kerékpáros útvonal került kitáblázásra a határtérségben, így Zala megyében 79 útirányjelző tábla és 5 tájékoztató tábla került kihelyezésre az EuroVelo 13-ra rácsatlakozó utak mentén, valamint négy településen (Csesztreg, Kistolmács, Lentiszombathely, Páka) alakítottunk ki kerékpáros pihenőhelyet, ahol kerékpárjavító szervizállvány és elektromos töltőállomás is a rendelkezésre áll. Vas megyében 29 útirányjelző tábla és 2 tájékoztató tábla, valamint padok és hulladékgyűjtők kerültek kihelyezésre. Apátistvánfalván, az Ökoturisztikai Információs Centrumnál e-kerékpár töltőállomást létesítettünk, hogy az itt kiránduló elektromos rásegítésű kerékpáros turisták feltölthessék járműveiket, még mielőtt tovább barangolnak a határtérségben. A szalafői határsávban pedig kialakítottuk az információs táblákkal, oszlopokkal, határkövekkel és egy eredeti műszaki határzár részlettel felszerelt Határkőpark szabadtéri kiállítóhelyet, amely a térség meghatározó történelmi időszakát szemlélteti. Emellett látogatóbarát szolgáltatásokkal (padok, tűzrakóhely, esőbeálló) várja a szlovén-magyar a határ mindkét oldaláról érkező látogatókat. A létesítmény további különlegessége, hogy „zöld történelmi” kínálati elemként jelenik meg a szlovén-magyar határon, egyedi elemmel gazdagítva a határtérség turisztikai kínálatát. Mindemellett magyar oldalon a lovászi légópincéhez, a pákai bunkerrendszerhez, a riganóci őrtoronyhoz valamint a bödeházi Barátság Parkhoz vezető utat is kitábláztuk.

Szlovén oldalon a muravidéki regionális kerékpárút-hálózat fejlesztése során megtörtént a kerékpáros összeköttetések kijelölése 50 tábla kihelyezésével, az út mellett pedig kerékpáros számláló készülékek telepítésére is sor került. Ennek eredményeként összesen 60 km hosszú hálózatot alakítottunk ki Muraszombat térségében, amely a kitáblázás révén csatlakozik az EuroVelo 13 kerékpárút-hálózathoz, s megvalósul egyúttal a Ptuj és Ormoľ környéki kerékpárút hálózathoz történő csatlakozás is. Ily módon a vidéki térségeket (pl. črakičani vár, a Mura vizes élőhelyei, Krog a murai vízimalommal, Bogojina, stb.) összekapcsoltuk a turisztikai mágnesekkel, nevezetesen Muraszombattal és Moravske Toplice településsel.

Kerékpáros pihenőhelyek kialakításával is javítottuk a térségben kerékpározók rendelkezésére álló infrastruktúrát, összesen öt helyen állítottunk fel rönkből készült pavilonokat asztallal és padokkal, kerékpárállvánnyal és információs táblával kiegészítve. Három helyen pedig (Rakičanban a vár mellett, Krogban a füves sportpálya mellett és Muraszombat mellett az Expano pavilonnál) kerékpárkölcsönzővel egészítettük ki a pihenőhelyeket, amelyek fémszerkezetűek, zárható kerékpárállvánnyal és öt- öt kikölcsönözhető kerékpárral (hagyományos és elektromos) rendelkeznek. Minden pihenőhely kommunikációs irányítási egységgel és felhasználói interfésszel, valamint tíz olyan zárral van felszerelve, amelyek e-kerékpár töltőállomásként is működnek.

A Ptuj és környéke térségi kerékpárút hálózat kialakítása során Ormoľ és Ljutomer között elhelyezésre kerültek a jelzőtáblák és kerékpáros útjelzők. A Dráva-menti kerékpárutat Jeruzalemen és Svetinjen keresztül összekapcsoltuk az EuroVelo 13-hoz csatlakozó Muramenti kerékpárúttal. A kijelölt útvonal mellett három paddal, kerékpárállvánnyal, szemetessel és kisebb javításokat segítő szervízállomással felszerelt kerékpáros pihenőhely is kialakításra került (Ormoľ, Svetinje, Jeruzalem településeken). Az ormoľi mellett kerékpárkölcsönző is működik, ahonnan akár elektromos kerékpárok is kölcsönözhetők.

közösség

további frisss

lap tetejére